Bojíte se poslat děti na tábor? Vyzkoušejte jeho městskou variantu

Bojíte se poslat děti na tábor? Vyzkoušejte jeho městskou variantu

Máte dojem, že se vaše dítě o prázdninách nudí? Bojíte se jej poslat na tábor? Pak je tady nabídka právě pro vás. V jednotlivých městech totiž existují takzvané „příměstské tábory“, které vašeho potomka zabaví a vás zbaví zbytečných starostí a obav.

Jeden takovýto tábor je i v Novém Městě na Moravě. „Příměstský tábor je službou pro rodiče a unavené babičky, kdy děti, které tráví prázdniny ve městě a nemají možnost nikam odjet, chodí k nám a my fungujeme jako takoví hlídači s tím, že dětem vytváříme program a staráme se jim o zábavu,“ vysvětluje pedagog pro volný čas z místního DDM Jana Zástěrová.

Letošní program je poměrně bohatý a je naplánován na celou dobu letních prázdnin. „Týdny jsou zaměřeny tematicky. Kromě toho, že nabídneme tábor všeobecný, kdy děti mohou malovat, tvořit, hrát hry a absolvovat různé výlety máme i tábory, které jsou zaměřeny třeba na indiány, na pohádky, na vesmír a na oblíbenou keramiku. Nabídka je letos velmi obsáhlá a každý si z ní může vybrat to, co ho nejvíc baví,“ říká pedagožka.

Děti chodí do DDM na devátou hodinu. Je to prý proto, aby se malí táborníci vyspali a pedagogové vzpamatovali a stihli nachystat program a materiály na další den. Začíná se tou činností, která vyžaduje nejvíce času. Žádná z naplánovaných aktivit ale není podle Jany Zástěrové pro děti závazná. „Když je to nebaví, mají možnost využít naší malé herny. Kdykoliv mohou svačit nebo pít, je to jen na nich. Když počasí dovolí, můžou využít i zahradu. Například včera toho kluci využili a šli si zahrát fotbal. Ráda děti vyslechnu, nechci je nutit k nějaké činnosti, které se bojí, anebo ji nechtějí dělat.“

Zájmová činnost, kterou příměstský tábor nabízí, láká o něco více holčičky než kluky. „Co se týče zábavy, tu si určitě najdou lépe kluci. Ale co se týká práce, tak to už kluky moc nebaví. Bertou to spíše jako nutné zlo a je na nich vidět, že už myslí na to, aby mohli dělat lumpačiny. Naopak holky jsou pečlivější, víc poslouchají a dokážou si s prací více pohrát. To je pak vidět i na výsledku.“

Více informací na www.klubicko.eu