K jednání o protipovodňových opatřeních budou přizváni i zemědělci

K jednání o protipovodňových opatřeních budou přizváni i zemědělci

Kvůli pravidelným záplavám, které trápí místní část Bystřice nad Pernštejnem Rovné, bude přijato nové protipovodňové opatření.

Loňské záplavy způsobily v Rovném celkovou škodu za osm miliónů korun. Obdobná situace se opakuje i letos. Na vině je zřejmě mimo jiné i špatný kanalizační sběrač. „U rybníka je zúžený, proto se do něj všechna voda nedostane a přetéká přes silnici, objasňuje starosta Karel Pačiska a dodává: „Budeme se snažit přijmout protipovodňová opatření, pozveme odborníky, kteří nám s tímto problémem budou umět poradit. Budeme k tomu muset přistoupit komplexně, protože není normální, aby během roku byla třikrát na jednom místě povodeň.“

K jednání chtějí bystřičtí radní přizvat i zemědělce, kteří hospodaří na okolních pozemcích. Podle starosty Karla Pačisky jsou totiž plodiny pěstované v blízkosti inkriminované oblasti právě z těch, které nejsou schopny pojmout větší množství vody. Bystřičtí budou apelovat na změny osevních postupů, z nichž by chtěli vynechat řepku a kukuřici. „Pamětníci si nepamatují, že by tu někdy dříve povodně byly. A krajinné prvky se tu nezměnily natolik významně, aby to vedlo k něčemu takovému,“ říká starosta.