Sáčky na psí exkrementy budou umístěny v prodejně

Sáčky na psí exkrementy budou umístěny v prodejně

Problém s pejsky, respektive s jejich „vydáním“, má snad každé město. Bystřice nad Pernštejnem to zatím řešila tak, že sáčky na psí exkrementy byly zdarma vydávány na Městském úřadě a v areálu Technických služeb.

V poslední době se ale množily stížnosti na pejskaře, zejména na sídlišti na ulici Nádražní, v těsné blízkosti prodejny potravin. Jedna ze zaměstnankyň přišla na nápad požádat město o zakoupení zásobníku na úklidové sáčky. Ten by měl být umístěn přímo v prodejně, kam se hodně pejskařů v rámci procházky stavuje. „Jsme zvědaví, jak se to ujme. Pokud by to mělo úspěch, pořídili bychom další zásobníky a dali je i na jiná místa,“ říká místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Zásobník na sáčky je velmi jasně označen obrázkem pejska, z čehož by mělo být každému hned jasné, že nejde třeba o sáčky na pečivo. To potvrzuje i návod použití, v němž je uvedeno varování, že zboží není určeno na potraviny. Zmíněný návod k použití také informuje, jak postupovat, když váš mazlíček udělá na zem hromádku: „Sáček navlečte na ruku jako rukavici. Takto vytvořenou chňapkou uchopte exkrement. Sáček převlečte přes exkrement a vhoďte do odpadkového koše.“ Co dodat, návod hovoří jasně a výstižně.

Občas mi připadá, že pejskaři jsou tak trochu v nevýhodě. Platí sice za své psí miláčky poplatky, ale tyto peníze města a obce většinou nepoužívají na úklid psích exkrementů. Za znečištění veřejného prostranství musí majitel, pokud to neuklidí, zaplatit pokutu. Platí to i pro místní části, kde bývá občas pouze jeden jediný veřejný odpadkový koš v obci. Majitel psa tedy musí sebrat psí nadělení a buď si ho odnést domů, nebo putovat k tomu jedinému odpadkovému koši. Pro sáčky na exkrementy si musí chodit nebo jezdit několik kilometrů daleko na Městský úřad. V době, kdy je tam lidí více si navíc vystát frontu. Vyhlášky některých měst, jako třeba Nového Města na Moravě, zakazují i uvazování psů u vstupů do veřejných budov. Hřiště jsou pejskům striktně zakázaná, v parcích je také nevidí rádi a ve volné přírodě je zase nemají rádi myslivci. Venčení psího miláčka opravdu není zrovna jednoduchá záležitost. Máte li doma kočku či jiné zvíře, může si dělat hromádky, kde chce. Na ně se vyhláška nevztahuje.

Je jasné, že obyvatelé měst a vesnic nevidí rádi znečištěné prostranství. Koho by taky bavilo koukat se stále pod nohy v obavě, že do něčeho šlápne. Je ale také na městech a obcích samotných, jak k tomuto problému přistoupí. Zda umožní majitelům psů jednoduše exkrementy zlikvidovat tím, že na více místech nainstalují zásobníky na sáčky stejně jako koše na „psí nadělení“. Pokud je někde nedostatek košů a nejsou volně přístupné sáčky, volí majitel psa cestu nejmenšího odporu.

 

Zásobník se sáčky na psí exkrementy by mohl být v Bystřici první bílou vlaštovkou. Třeba se jejich příkladem budou řídit i ostatní města.