Dračí lodě opět na Velkém Dářku

Dračí lodě opět na Velkém Dářku

Letos už potřetí můžete obdivovat rychlost dračích lodí na „moři Vysočiny“, tentokrát netradičně 15. srpna. První i druhý ročník této zajímavé akce, se vždy odehrával předposlední víkend v srpnu. Letos ale zavedený harmonogram trochu narušilo připravované Mistrovství světa v dračích lodích, proto byl termín závodů na Velkém Dářku přesunut do poloviny měsíce.

Dračí lodě nevidíme na Vysočině často. Spíše naopak. Před prvním ročníkem těchto závodů jen málokdo na Vysočině věděl, co si vlastně má pod tímto pojmem představit. Jak to všechno začalo? O tom ví nejvíce programový vedoucí celé akce Roman Dopita: „Všechno má na svědomí prezident zdejšího Windsurfing Clubu Vláďa Ehl, který před dvěma lety přišel s tím, že bychom mohli něco podniknout. Takže vymyslel, že bychom mohli pozvat Českou asociaci dračích lodí a udělat nějaké závody pro normální lidi, ne pro vyložené sportovce. Já jsem k tomu vymyslel nějaký program a najednou jsme tam měli tři a půl tisíce lidí. A už tu máme třetí ročník.“

Na letošní třetí ročník se již přihlásilo čtyřicet šest posádek z celé České republiky. Je to největší účast, jaká kdy na Velkém Dářku byla. Jenom posádky budou tvořit tisíc účastníků, takže organizátoři očekávají, že se ve stanoveném termínu u „moře Vysočiny“ sejde okolo čtyř tisíc lidí. Poprvé je tento závod také oficiálně zařazen do seriálu Grand Prix amatérských smíšených posádek dračích lodí.

A co nás vlastně letos čeká? „Vymysleli jsme báječnou moderátorskou dvojici, která určitě všechny upoutá. Máme tam kněze římskokatolické církve Gabriela Burdeje a herečku a moderátorku Gabrielu Filippi,“ představuje Roman Dopita. Kromě závodu samotného je připraven i bohatý doprovodný program. „Bude tam čaroděj Cave, ohňová show, celý den bude hrát rocková muzika a na závěr se nad hladinou Dářka objeví ohňostroj, který bude letos ještě větší a ještě krásnější, než dříve. Chybět nebude ani doprovodný program pro děti, bude tam loutkové divadlo, soutěže pro děti, skákací hrad a mnoho dalších atrakcí.“

Více informací klikni

Pokud stále váháte, zda na tuto akci jít, či nejít, možná vám při rozhodování pomůže malá ukázka, jak to na takových závodech dračích lodí vlastně vypadá.

{flv}draci-lode{/flv}

(za zapůjčení videozáznamu z roku 2008 magazín děkuje Windsurfing Clubu Velké Dářko)