Odkaz budoucím generacím byl uložen

Odkaz budoucím generacím byl uložen

Ve středu 19. srpna byly za přítomnosti zástupců památkářů a představitelů města uloženy do připravených schránek vzkazy budoucím generacím.

Samozřejmě že zde nemohl chybět ani mistr klempíř, který vyrobil schránky – jednu plochou a tři tubusy - na cenné dokumenty. Po vložení listin budou schránky uzavřeny do zlaté makovice, která bude upevněna na vrchol věže.

Vložení listin probíhá jako slavnostní obřad. Vždyť nikdo neví, kdy znovu spatří světlo světa. A zda se toho vůbec někdo z přítomných ještě dožije. Zvlášť opatrně je potřeba zacházet s nejstaršími odkazy našich předků. I když ne doslova zkázonosně, přece jen se na nich věk už nějak podepsal. Všechno musí být dokonale zabaleno a opatrně vloženo do připravených schránek.

„Uzavřeme to formou silikonového uzávěru. Dříve se to letovalo, ale vždycky tu bylo nebezpečí poškození listin,“ říká klempíř Jan Dlouhý. Před uzavřením schránek ho ale čekal ještě jeden úkol. Všechna pouzdra musí být řádně označena, což je opět práce pro mistra klempíře.

Zajímavá je i sama věžní makovice. Klempíři ji vytepali z mědi a poté se dostala do rukou dalšího odborníka – restaurátora pozlacovače Petra Bortlíka. Pět set let starou technologií pozlatil věžní makovici plátkovým zlatem o ryzosti dvacet čtyři karátů: „ Je to nejčistší možné zlato. Báň je vystavena nepříznivým povětrnostním podmínkám a zlato nekoroduje. Pokud by bylo použito zlato s menší ryzostí, tak by došlo k nežádoucímu zabarvení. Zlaté plátky pro tuto práci byly dovezeny z Německa. Věžní makovice byla nejprve očištěna a na ní byl nanesen barevný antikorozní systém. I měď koroduje a tak by bylo poškozeno i zlacení. Na to se pak nanese speciální lepidlo, které zasychá po celé ploše stejnoměrně. Po dvanácti hodinách se pak teprve zahájí pozlacovací práce, to znamená pokládání plátků zlata na povrch. Zlaté plátky jsou tak tenké, že není možné je vzít do ruky. Na povrch makovice se přenáší speciálním nářadím.“

Věžní makovice bude muset ještě nějakou chvíli počkat, než zlacení dokonale zaschne. Teprve poté do ní budou vloženy hermeticky uzavřené schránky. A pak už nic nebude stát v jejich cestě vzhůru, na věž kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.