V Bystřici začal boj o kontejnery

V Bystřici začal boj o kontejnery

Když se v Bystřici nad Pernštejnem rozhodli vyměnit kontejnery na plasty za jiné, určitě netušili, jakou nevoli občanů tímto činem vyvolají.

Reakce zdejších obyvatel byly vzácně shodné a ani jeden jediný hlas se nepozdvihl na obranu novinky na tříděný odpad. „Kontejnery jsou vyměněny asi čtrnáct dní a zatím jsme neslyšeli ani jednu kladnou reakci,“ potvrzuje „protikontejnerovou“ náladu ve městě i místostarosta Josef Vojta. Lidem se hlavně nelíbí to, že kontejnery jsou uzamčeny a je tu jen malý otvor pro vhoz plastové láhve. Vhodit do kontejneru igelitovou tašku plnou PET lahví je už ale zcela nemožné.

„Hlavním impulzem k výměně kontejnerů byla ekonomika. Ty původní se při svážení zvedaly a dávaly na nákladní auto. Nynější kontejnery se dají vysypat do vyčištěného Kuka vozu. Lis plast slisuje a tak se odveze najednou čtyřikrát až pětkrát více plastů, než bývalo odvezeno dříve,“ vysvětluje Josef Vojta a dodává: „Zatím monitorujeme, jakým způsobem dochází k ukládání plastů a jakým způsobem jsou jednotlivá kontejnerová místa přeplněná igelitovými taškami a tak podobně. Zatím nechceme dělat nějaké unáhlené závěry.“

Bystřičtí radní mají strach kontejnery otevřít úplně. Pak by tu, podle nich, byla možnost zneužívání. „Je to zavřené proto, aby se tam neházel jiný odpad než plasty. Ideální stav by byl, kdyby to šlo pootevřít na 15-20cm. Ale tyto kontejnery mají bohužel jen dvě polohy, buď mohou být úplně zavřené, nebo úplně otevřené,“ posteskl si bystřický místostarosta.

Lidé v Bystřici si tedy budou muset na novinku zvyknout. Vyndat PET láhve z igelitové tašky a vsunout je do otvoru jednu po druhé je sice o něco náročnější a zdlouhavější, ale čistější životní prostředí za to určitě stojí.