Stropešínský most byl opravován pod dohledem ochranářů

Stropešínský most byl opravován pod dohledem ochranářů

Oprava silničního mostu na Třebíčsku, který se klene nad Dalešickou přehradou, překvapila především ochranáře. Přišlo se při ní totiž na rozsáhlou kolonii netopýrů velkých, kteří si ve vnitřních prostorách mostu vytvořili svůj nový domov.

„V roce 2008 se nám ozval zástupce investora a zástupce projektanta s tím, že před zahájením rekonstrukce zjistili ve vnitřku mostu kolonii netopýrů,“ říká Jaromír Čejka ze Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Ochranáři si samozřejmě tuto nenadálou informaci jeli okamžitě ověřit. „Zjistili jsme dva vletové otvory z každé strany mostu a také to, že celý most je průletný. Je tam absolutní klid a netopýři jsou zde dokonale chráněni před predátory,“ dodává Jaromír Čejka. Stejný názor zřejmě měli i sami netopýři, kterých zde sídlilo přes dvě stě jedinců.

„Domluvili jsme se s realizátorem stavby a stanovili postup sanace vnitřních prostor tak, aby letní kolonie netopýrů mohla letos ještě tuto lokalitu alespoň částečně využívat. V září už byla oprava mostu téměř hotova. Blížil se podzim a netopýři by se měli ze svého letního domova vystěhovat na svá zimoviště. 30. září jsme se tam vydali a zjistili jsme, že je tam ještě čtyřiasedmdesát netopýrů. Zřejmě šlo o zbytek letní kolonie. 12. října jsme se na místo vydali znovu a provedli jsme jejich přesun do již asanovaných prostor. Šlo o dvacet netopýrů, z toho osmnáct samců a dvě samice,“ uvedl Jaromír Čejka.

Netopýr velký je náš největší netopýr. Patří také mezi evropsky významné druhy a je zákonem chráněný. Stropešínský most by se tak v budoucnosti mohl zařadit mezi evropsky významné lokality. „Počítáme s tím, že se tam v příštím roce znovu zajedeme podívat, i když to už bude mnohem složitější. Zřejmě bude muset k letovému otvoru někdo z nás slanit, ale každopádně si to nenecháme ujít. Je to jedno z nejméně očekávaných míst, kde bychom mohli netopýry hledat.“

Stropešínský most je podle ochranářů první stavbou tohoto typu, ve které si netopýři našli nový domov. Poslední dobou se objevují stále nové lokality, které tyto létající myši obývají. Mnohé z nich jsou dílem lidských rukou. Kupodivu nejčastěji jsou to areály zemědělských družstev, hlavně bývalé kravíny. Netopýři se pomalu začínají aklimatizovat a lidské stavby využívají ve svůj prospěch. Tak jako už zmíněný Stropešínský most.

Magazín Žďárské vrchy - wwwzdarskevrchy.cz  Pro turistiku a dobrou náladu. Zde klikni