Uprchlíci z Barmy najdou od listopadu svůj nový domov v Novém Městě na Moravě

Uprchlíci z Barmy najdou od listopadu svůj nový domov v Novém Městě na Moravě

Díky programu zaměřenému na pomoc nejvíce ohroženým a pronásledovaným uprchlíkům ze zahraničí, do něhož se zapojilo i Nové Město na Moravě, najde mladá barmská rodina svůj nový domov.

„Můžeme být šťastní, že už dnes žijeme ve svobodné společnosti. Není málo Čechů, kteří v minulosti z nějakého podobného důvodu opouštěli naši republiku a potřebovali pomoc spoluobčanů zemí, do kterých přicházeli. Myslím si, že dnes už nastala doba, kdy Česká republika naopak může toto vracet,“ vysvětluje důvody přijetí barmské rodiny do řad obyvatel Nového Města na Moravě zdejší starostka Zdeňka Marková.

„Uprchlíci z Barmy utíkají z různých důvodů. Tato konkrétní skupina několika rodin musela opustit Barmu kvůli svému náboženství,“ přibližuje osudy uprchlíků ředitelka BURMA CENTER PRAQUE Sabe Amthor Soe. „Jsou baptisté a většina Barmánců jsou buddhisté. Nejdříve utekli z Barmy do Malajsie, kde požádali o statut uprchlíka. Po určité době jim byla nabídnuta možnost přesídlit do další země. Česká republika se v loňském roce zapojila do programu OSN zaměřeného na přesídlování uprchlíků. Tak přišlo do České republiky celkem čtyřicet barmských uprchlíků – devět rodin s dětmi. V Novém Městě na Moravě bude umístěna jedna tříčlenná rodina – dva mladí lidé s půlročním miminkem.“

Barmští uprchlíci se podle Sabe Amthor Soe v České republice zatím setkali jen s pozitivním a milým přijetím. Ale život není vždy růžový a přináší i různé úskalí. Uprchlíci z Barmy neměli možnost vzdělání a pracovních příležitostí. Musí si zvykat na úplně nový život. „Když přijeli do České republiky, byli ubytováni v azylovém a integračním středisku ve Stráži pod Ralskem. Tam absolvovali šest měsíců přípravy, která zahrnovala výuku českého jazyka a seznámení s životem v České republice. Nyní zvládli první česká slovíčka a čeká je stěhování do nových domovů.“

Barmští uprchlíci mají velkou podporu v evangelické komunitě, která jim chce pomoci při prvních krocích v novém domově. „V jednotlivých městech, kam uprchlíky umisťujeme, spolupracujeme s evangelickými sbory,“ říká ředitelka BURMA CENTER PRAQUE. Uprchlíci se nejvíce obávají toho, že se jim nepodaří zařadit mezi běžné obyvatele města. Mezi oběma zeměmi existují velké sociální i kulturní rozdíly. Proto se organizace zabývající se pomocí těmto uprchlíkům rozhodly pro sérii přednášek, na kterých by se česká veřejnost měla možnost dozvědět, z jaké kultury tito lidé pochází a čím vším museli projít.

Kromě jiných těžkostí budou muset uprchlíci zvládnout i změnu jídelníčku. „Byli zvyklí jíst hlavně rýži. Najednou se octli v prostředí, kde je rýže dražší než mouka. Pro ně je hodně komplikované navykat si na jiná jídla,“ říká Sabe Amthor Soe.

Mladá rodina dostane od města byt o velikosti 56m² se dvěma pokoji a kuchyňským koutem. „Je to byt, který má ve standardním vybavení kuchyňskou linku. Nájem budou platit stejně jako všichni ostatní obyvatelé Nového Města. Město schválilo pouze jeden přímý dar a to je televize. I když je to často negativní zařízení v domácnostech, tak v tomto případě to bude určitě dobré právě pro výuku češtiny,“ uvedla Zdeňka Marková.

Uprchlíkům z Barmy bude za peníze občanského sdružení SOZE nakoupeno základní vybavení, jako je lednička, pračka a některé kusy nábytku. Vše by se mělo pořídit za předem danou sumu, která ční čtyřicet pět tisíc korun. Zbytek potřebného vybavení budou tvořit dary jednotlivých novoměstských občanů. „Barmánci si nedovedou představit život bez hrnce na rýži a i ten jim byl zakoupen, i když není běžně k sehnání v obchodech,“ doplňuje Zdeňka Marková.

„Město se rozhodlo, že vytvoří místo veřejně prospěšného pracovníka, tak, abychom mohli zapojit tatínka rodiny do pracovního procesu,“ informuje starostka města a dodává: „Tento pán má technické vzdělání, pracoval dříve jako elektrikář. Uvidíme, jak se zapojí a postupně bychom se pokusili spolu s Úřadem práce hledat mu jiné zaměstnání s ohledem na jeho kvalifikaci. Vše samozřejmě bude záležet na tom, jak zvládne češtinu a jak bude schopen se dorozumět a komunikovat. Maminka zůstane na mateřské dovolené, tam má větší prostor k učení českého jazyka.“

Barmská rodina by se měla do Nového Města na Moravě přistěhovat 6. listopadu. „Velmi aktivně tuto informaci přijali zdejší představitelé evangelické církve a jsou připraveni jim okamžitě podat pomocnou ruku. Máme velké štěstí, že právě u nás je velká komunita evangelíků, kteří žijí mimo jiné i velmi bohatým kulturním životem. Zapojení uprchlíků do této komunity určitě přinese další možnosti k navázání osobních vztahů. “ doplnila starostka.