Omezení z měst i z kraje může znamenat utlumení činnosti neziskového sektoru

Omezení z měst i z kraje může znamenat utlumení činnosti neziskového sektoru

Krize dopadá nejen na podniky, ale i na města. Menší tok financí do obecních pokladen má mimo jiné za následek i snížení příspěvků, které byly v minulosti poskytovány neziskovým organizacím.

Tak například každoročně pořádaný cyklistický závod „Vysočina“ býval jeden z těch, na které zainteresovaná města každoročně přispívala. Nové Město na Moravě tentokrát ale tok peněz tímto směrem zarazilo. „Zastupitelstvo neschválilo šedesátitisícový příspěvek, o který organizátoři žádali,“ uvedla starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková.

Otázka finančních prostředků pro neziskové organizace na příští rok trápí nejen neziskovky samotné. „Propad daňových příjmů pro příští rok je poměrně velký, rozpočet se sestavuje velmi obtížně a s největší pravděpodobností se omezení dotkne i neziskových organizací,“ říká Zdenka Marková a dodává: „Omezení, které avizuje kraj, může znamenat velké utlumení činnosti neziskového sektoru. Hledáme cestu, abychom jim mohli alespoň my nějak pomoci, ale samozřejmě i naše finanční příspěvky do této oblasti budou oproti loňskému roku omezeny.“