Zvonička vánočních přání

Zvonička vánočních přání

Vánoční Bystřice bude mít pro veřejnost přichystané jedno překvapení. Poprvé tu letos bude umístěna „zvonička vánočních přání“.

V nitru dřevěné zvoničky bude samozřejmě zvon, na který si bude moci každý zazvonit a vyslovit při tom své vánoční přání. Zvon byl ulit v rámci „Slévárenského sympozia“ a váží třicet dva kilogramy. „Zvon byl ulit právě pro tuto příležitost,“ říká Josef Vojta, místostarosta Bystřice nad Pernštejnem. „Každý si může zazvonit pro štěstí a vyslovit při tom své přání, ať už vánoční nebo novoroční.“

Zvonička by měla na bystřickém Masarykově náměstí stát od 11. prosince. Obavy z náhodného pádu těžkého zvonu prý obyvatelé Bystřice mít nemusí. „Při zvonění se nebude hýbat celým zvonem, zvonit bude pouze srdce zvonu,“ ubezpečuje Josef Vojta.

Den, kdy by se zvonička měla na náměstí objevit, je i dnem „Vánočního koledování“, které bude letos výjimečně probíhat ve vnitřních prostorách muzea.

Už o čtyři dny dříve se do muzea nastěhují řemeslníci. Kromě prodejní výstavy tu bude návštěvníkům nabídnuta i možnost osobně si vytvořit vlastní vánoční ozdobu. „Celý program vyvrcholí 11. prosince, informuje zaměstnankyně MÚ Olga Königová. „V půdních prostorách vystoupí děti ze základních škol, z mateřských školek a ze zájmových organizací s kulturním programem, ve kterém nebudou chybět koledy, zpívání ani tanečky. K tomu budou probíhat řemeslné dílny. A nezapomněli jsme ani na už osvědčenou Ježíškovu poštu. Děti, ale i dospělí, mohou do obálek vkládat vyplněné předtištěné formuláře se žádostí o dáreček, my pak budeme tato přáníčka přebalovat a pošleme je adresátům.“

Akce v muzeu doplní navíc tradiční zabijačkové hody na náměstí. Výroby z rukou řeznického mistra můžete ochutnat buď na místě, nebo si je po zakoupení odnést do svých domovů.