Co (ne) najdete v bystřickém kalendáři

Co (ne) najdete v bystřickém kalendáři

Město Bystřice nad Pernštejnem vydalo vlastní velký nástěnný kalendář na rok 2010.

„Jsou tam fotky z našeho města a z akcí, které v roce 2009 v daných měsících probíhaly. Nejsou samozřejmě všechny, ale v příštím roce to určitě vylepšíme,“ slibuje starosta Bystřice nad Perštejnem Karel Pačiska.

V novém bystřickém kalendáři je kromě již zmíněných akcí prezentováno hlavně to, čím se město může nejvíce chlubit. Hlavní slovo tu má jedna z místních dominant – kostel sv. Vavřince, který zdobí Masarykovo náměstí. Z téže lokality je tu zastoupen ještě mariánský sloup, pískovcový kříž s Pietou, litinový kříž před kostelem a kašna se sousoším věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Bystřičtí se v kalendáři nezapomněli pochlubit ani zbrusu novým atletickým stadionem, který nese jméno desetibojaře Tomáše Dvořáka.

Své místo v kalendáři ale dostaly i některé z místních částí. Najdete tu například fotografii vítochovského kostelíka, který je zasvěcen sv. Michaelovi. „Kalendář by se měl stát prvním ze série kalendářů, které bychom chtěli vydávat každý rok. Ten příští bychom chtěli proložit i historickými fotografiemi,“ vysvětluje starosta.

Některé fotografie byly vyhotovovány na poslední chvíli. Tak jako snímek rozsvíceného vánočního stromu, který byl pořízen cíleně právě pro tento kalendář, což potvrzuje i vedení radnice: „Neměli jsme žádnou pořádnou fotku vánočního stromu. Takže se muselo počkat, až se setmí a jít strom vyfotit. "

Nový bystřický kalendář je pro zájemce k dispozici v místním informačním centru. Jeho cena je sto dvacet korun a získá ho jen ten, kdo si pospíší. Kalendářů bylo vydáno pouze omezené množství, sto padesát kusů. Mnohé z nich se ovšem do prodeje vůbec nedostanou, neboť budou použity jako prezentační materiál. „Myslím si, že se kalendář povedl, i když byl dělán narychlo,“ chválí Karel Pačiska.