Bratrušínští chtějí vysázet „Sousedskou alej“

Bratrušínští chtějí vysázet „Sousedskou alej“

V rámci programu „Strom života“ rozdělí letos „Nadace Partnerství“ přibližně dvě stě padesát tisíc korun. Se svým projektem se o grant přihlásili i občané obce Bratrušín, která je místní částí Bystřice nad Pernštejnem.

Pomocí stejného programu se vloni podařilo získat finance na vysázení aleje nazvané „Ovoce pocestným“ i obyvatelům Pernštejnských Janovic. Podél silničky vedoucí do sousedního Josefova bylo vysázeno jednačtyřicet stromků starých ovocných odrůd. Jejich projekt byl oceněn i společností „Skanska“, která mu udělila finanční prémii patnáct tisíc korun.

Tentokrát se o podobné dílo pokusí obyvatelé Bratrušína. Jejich záměrem je vysázet takzvanou „Sousedskou alej“. Výsledným efektem by mělo být nejen více zeleně a zkulturnění krajiny, ale také harmoničtější sousedské vztahy v obci, neboť jedna z podmínek pro udělení grantu je i aktivní účast obyvatel Bratrušína.

„Sousedskou alej“ by mělo tvořit celkem sto ovocných stromů, z převážné části by mělo jít o slivoně. Švestky totiž, zvláště pak jejich tekutá forma, k dobrým sousedským vztahům nemálo přispívají. Chybět by ale neměly ani některé z dnes už téměř zapomenutých odrůd ovocných stromů. A důležitá je i garance následné péče. Stromky bude nutné pravidelně ošetřovat a obsekávat. S tím se ale v Bratrušíně počítá.

Stromky by měly být vysázeny podél komunikace od Bratrušína směrem k Věchnovu. Pokud se bratrušínským podaří grant obdržet, mohli by získat až dvacet tisíc korun. I tak předpokládají, že náklady na osázení silnice se vyšplhají ke třiceti tisícům.