Kino si vyžádá téměř patnáct miliónů korun

Kino si vyžádá téměř patnáct miliónů korun

Kina dnes nejsou pro podnikatele žádné terno. Většinu z nich musí města, pokud chtějí jejich provoz zachovat, alespoň částečně dotovat.

Stejné je to i s kinem „Vysočina“ ve Žďáru nad Sázavou. Hned v úvodu roku přispěje radnice na ztrátový zimní provoz finanční injekcí ve výši sto dvaceti tisíc korun.

I když provoz kina městu žádné finanční výhody nepřináší, spíše naopak, nehodlá radnice hodit kino přes palubu. „Už před dvěma lety jsme stáli před otázkou „co s kinem?“. Rozhodli jsme se s odpovědí nějaký čas počkat, protože jsme nevěděli, co udělá multikino v Jihlavě, jestli nám nestáhne návštěvníky,“ vysvětluje vyčkávací taktiku radnice místostarostka Žďáru a senátorka Dagmar Zvěřinová.

Návštěvnost žďárského kina „Vysočina“ podle statistiky neklesá. V roce 2007 tady proběhlo celkem 218 představení, na které se přišlo podívat 17 282 návštěvníků. V loňském roce zhlédlo 292 filmů 18 914 diváků. Zajímavostí je, že nejvíce jsou navštěvována únorová představení, naopak nejméně chodí lidé do kina v měsíci květnu.

Statistika hovoří jasně. Ukázalo se, že obyvatelé Žďáru nad Sázavou nepojedou za zábavou do Jihlavy, ale že budou i nadále rádi využívat služeb svého domovského kulturního stánku. A to i přesto, že kino „Vysočina“ nemůže zdaleka nabídnout návštěvníkům takový komfort, jako moderní zařízení stejného typu v okolí.

Kino „Vysočina“ je provozováno soukromým subjektem. Budova, postavena v roce 1963, je ovšem v majetku města. A to se rozhodlo postarat se o nápravu. „Chceme požádat o grant z Ministerstva kultury, který bychom chtěli využít na nákup technologie pro 3D vysílání. Také bychom potřebovali vyměnit elektroinstalaci. Tyto dvě věci jsou prvořadé. Až poté se můžeme pustit do zateplení, výměny oken a sedaček a dalších věcí,“ sdělila Dagmar Zvěřinová. „Digitalizace kina musí být hotova do tří let a bude stát okolo pěti miliónů, dotace by mohla pokrýt až padesát procent nákladů,“ doplňuje starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta a dodává: „Ještě před tím se bude muset udělat elektroinstalace, která je v havarijním stavu. Ta bude stát další tři milióny.“

Osm miliónů korun ještě není zdaleka konečná částka, kterou kino „Vysočina“ v blízké budoucnosti pohltí. Investice ve výši dalších sedmi miliónů je plánována na zateplení, výměnu oken a modernizaci interiéru.