Zima se nám tentokrát prodraží

Zima se nám tentokrát prodraží

Nadprůměrné množství sněhu, na které jsme nebyli v minulých letech zvyklí, zapříčinilo vysoké náklady na zimní údržbu. A to i přes to, že v zimním období není v kraji Vysočina udržováno více než tři sta kilometrů málo frekventovaných tras.

Jen za měsíc leden za prohrnování a posyp zaplatíme v kraji Vysočina o dvacet miliónů korun více, než na počátku roku 2009. Podle náměstka hejtmana Libora Joukla by tato zima mohla být jedna z nejnákladnějších za poslední léta. Z dvou set padesáti tří miliónů, které stála zimní údržba loňského roku, by se letošní náklady mohly vyšplhat až na tři sta miliónů.

Vysoká sněhová pokrývka trápí v letošním roce nejen obce a města ve vyšších polohách. Více prohrnování a posypu vyžadují i silnice níže položené. Problematický začíná být také nákup posypové soli. Část soli měl kraj uloženou ve svých skladech a tato zásoba je již vyčerpána.

Vzhledem k tomu, že je na celoroční údržbu silnic vyčleněna z rozpočtu kraje částka ve výši pět set dvacet miliónů korun, lze předpokládat, že se kvůli tuhé zimě některé chystané akce odloží. Zda ano a které to budou, to se rozhodne až po skončení zimní sezóny.