Šikovné ruce 2010

Šikovné ruce 2010

  Už tradiční výstava novoměstského Horáckého muzea nese tentokrát podtitul točená krása. Převážnou část expozice totiž tvoří výrobky z keramiky a kameniny.

První z vystavujících je Miluše Hlavinková, se kterou se novoměstští obyvatelé pravidelně setkávají na trzích a jarmarcích. Kromě kameniny hravě zvládá i drátování. Její šikovné ruce jsou schopné z hlíny a drátu vyrobit takřka cokoliv.

Nejmladší z čtveřice, Bára Štěpánková, má vlastní keramickou dílnu teprve od roku 2009. Její výrobky by se daly zařadit mezi takzvanou moderní kameninu. Jsou laděny do odstínů modré, zelené a hnědé a na první pohled zaujmou pozoruhodnou malbou.

Naopak Miloslava Gregorová se věnuje zcela jinému odvětví. Velkou část jejího volného času pohltí textilní techniky jako je patchwork, vyšívání či paličkování. Kromě toho vyniká i ve zdobení velikonočních kraslic voskovou batikou.

 

Své výrobky z vizovického těsta sem přijela představit poslední vystavující – Danuška Partyková. Ani ona není novoměstskému publiku neznámá. Snad každý návštěvník řemeslných akcí se už zastavil u jejího stolu. Něžné figurky, betlémy a další výrobky z vizovického těsta jsou také už řadu let součástí prodeje Horáckého muzea.