Oslavte Josefa Josefskou nocí

Oslavte Josefa Josefskou nocí

Josef, Josífek, Pepa, Pepík, Pepíček nebo také, jak se u nás na Horácku říká, Jobek patří mezi neznámější jména u nás. A odjakživa byly součástí jejich svátku také náležité oslavy.

 

Na letošní svátek Josefů připravila zajímavou akci i knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou. „19. března, právě na Josefa, si budou moci návštěvníci knihovny zcela netradičním způsobem večer a noc užít,“ říká ředitelka knihovny Danuše Štefková. „Program začne o půl šesté večer na Zelené hoře uctěním památky Matěje Josefa Sychry, který má právě v tento den sto osmdesáté výročí úmrtí.“

 

Vraťme se ale zpět ze Zelené hory do budovy knihovny, jejíž všechny prostory budou od osmnácté hodiny otevřeny veřejnosti. Dětské oddělení přináší od 18. do 20. hodiny zájmově naučný program nazvaný „Kudy z nudy“. Pod tímto pojmenováním jsou skryty kytary, aerobic, break dance, soutěže a také pohádková zvířátka pana Krbce.

 

„Od půl sedmé bude zahájen program pro dospělé, který uvedeme přednáškou o obrozeneckém spisovateli Matěji Josefu Sychrovy v podání Zdeňka Vyhlídala, který je autorem knížky stejného titulu. Dále na vybraných místech knihovny budou probíhat zajímavé vstupy našich čtenářů, kteří budou nabízet a doporučovat knihy návštěvníkům, případně i nečtenářům,“ informuje ředitelka knihovny.

 

Ve čtvrt na devět seznámí Jan Sáblík přítomné se žďárskou pobočkou Klubu českých turistů, jeho významnými osobnostmi stejně jako s knižními turistickými průvodci. Půl hodiny před desátou se představí básnířka Eva Sádecká se svým autorským recitálem. Pohádky na dobrou noc pro dospělé z tvorby Stanislava Mikuleho začínají v půl jedenácté. „Ti co vydrží a budou mít ještě zájem se potěšit a popovídat si, tak mohou, konec je časově neomezený. Pro vytrvalce chystáme exkurzi noční knihovnou a máme připravené občerstvení i překvapení,“ láká Danuše Štefková.

 

Lákavá nabídka žďárské knihovny je určena nejen pro milovníky knih, ale hlavně pro ty, kterým četba moc neříká. Třeba v ní díky této akci najdou postupně zalíbení.