Lešení bude „zdobit“ Zubštejn po celou sezónu

Lešení bude „zdobit“ Zubštejn po celou sezónu

Zřícenina hradu Zubštejna u Pivonic je pro svou malebnost zvláště v letních měsících turisty hojně vyhledávaným místem.

 

Nejinak tomu zřejmě bude i letos, přesto, že krásu starých zdí poněkud hyzdí kovové trubky lešení. Stále tady totiž probíhají stavební práce na statickém zajištění, které realizuje město Bystřice nad Pernštejnem za podpory finančních dotací z Regionálního operačního programu kraje Vysočina. „V současné době se dělají hlavní práce. Vloni se pracovalo pouze na zadní stěně, takže vlastně ani nebylo moc vidět, že se tam něco děje. Nyní je na řadě pohledová, přední stěna a zejména oblouky, které jsou opravdu staticky narušené. Jde o to, aby se zřícenina nestala totální zříceninou, ale aby to, co tam je, ještě zůstalo i pro naše potomky,“ přibližuje rozpis prací na hradě místostarosta Bystřice Josef Vojta.

 

Kromě estetické vady na kráse tu mají ale letos turisté i poněkud znesnadněný přístup. Pokud se chtějí dostat do samotného hradu, je nutné vylézt po dřevěném žebříku. To souvisí s plánovanou výstavbou nového mostu, který by měl v budoucnu tvořit jediný přístup do hradního paláce.

 

Každoroční bitvu o Zubštejn to ale podle Josefa Vojty nijak neohrozí: „Myslím si, že to s tím nijak nesouvisí, boje se odehrávají převážně na nádvoříčku před hradem, takže lešení jim určitě nebude na překážku.“

 

Mnohé současné návštěvníky zříceniny hradu určitě zarazí i nepořádek, který tady vládne. Lze tu najít ledacos včetně odpadků a exkrementů. I toho jsou si bystřičtí vědomi. „Jestliže Zubštejn opravíme, pak dalším krokem bude, že se o něj budeme muset starat. To znamená vyčlenit z rozpočtu každým rokem nějaké peníze, počítáme tak padesát tisíc korun. Budeme ho muset udržovat a vyvážet odpadky,“ uvažuje místostarosta.

 

K zatraktivnění Zubštejna by měly přispět i informační cedule, které budou umístěny u obléhacích strojů. Dozvíte se z nich podrobnosti o hradu samotném, o tom, jak byly takovéto středověké kamenné pevnosti dobývány a chybět nebude ani pár informací o Bystřici nad Pernštejnem.