Půjčovna kol v Novém Městě na Moravě už od poloviny května

Půjčovna kol v Novém Městě na Moravě už od poloviny května

Množství kvalitních cyklotras na Novoměstsku a blízkém okolí vedlo město ve spolupráci s Českými drahami k rozhodnutí vybudovat na zdejším vlakovém nádraží novou půjčovnu kol.

„Tato půjčovna bude umožňovat vypůjčit si kolo na vlakovém nádraží v Novém Městě na Moravě a dojet na něm například do Žďáru nad Sázavou nebo Bystřice nad Pernštejnem a tam kolo zase odevzdat. České dráhy už si jej zase přesunou zpět do Nového Města na Moravě. Bude také možné si kolo po telefonické domluvě objednat třeba do Žďáru a pak ho vrátit do Nového Města,“ seznamuje s novou službou starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková.


V půjčovně by mělo být od patnáctého května pro zájemce k dispozici pět jízdních kol. Předpokládané půjčovné na den je sto padesát korun, podmínkou by měla být tisícikorunová záloha. Tu dostanete zpět při vrácení zapůjčeného kola.

„Půjčovna je realizována v rámci projektu „Marketink cestovního ruchu“, což je projekt, na který jsme získali dotaci z ROPu ve výši čtyř miliónů korun. Devadesát procent nákladů je dotace. V rámci tohoto projektu je několik různých aktivit. Projekt se bude realizovat postupně a toto je první z nich,“ vysvětluje Zdeňka Marková.

Půjčovna kol není ale pouze záležitostí města a Českých drah. Je v ní zapojen i jeden z velkých novoměstských podniků, „Sporten“. „Tento podnik poskytne na leasing kola, která zde budou návštěvníkům k dispozici,“ dodává starostka.

 

Podobná služba pro cyklisty je v rámci Vysočiny zavedena pouze v Telči. Dalo by se říct, že jde v podstatě o ojedinělý projekt. Od poloviny května tedy budou moci cykloturistiky chtiví návštěvníci přijet vlakem do Nového Města na Moravě, zde si vypůjčit kolo a udělat si celodenní výlet. Je ale potřeba počítat i s určitým omezením, protože ne všechny vlakové stanice budou moci kolo opět přijmout. Prozatím jsou smluvně zajištěné stanice v Bystřici nad Pernštejnem, Rožné, Nedvědici a Tišnově v jednom směru a Žďáru nad Sázavou a Havlíčkově Brodě ve směru druhém.