In vino veritas

In vino veritas

Víno bylo odjakživa nápojem Bohů. Bylo a je uctívané i proklínané. S vínem je to jako se vším. V rozumné míře je lékem a potěšením. Jakmile to s ním ale někdo přežene, hned druhý den trpce lituje.

 

Nápoj Bohů má různé podoby a různé chutě. A právě jeho ochutnávání patří k nejpříjemnějším lidským činnostem. U nás na Vysočině si ho ale moc neužijeme. Snad jen na takových akcích, jaká se právě chystá ve Třech Studních. „Festival moravských vín“ tu bude probíhat v sobotu, 12. června od třinácti do osmnácti hodin.

 

„Prapůvod myšlenky uspořádat „Festival moravských vín“ je v tom, že jsme byli vloni v Belgii na „Festivalu francouzských a belgických vín“. A když jsme tam tak chodili a ochutnávali, pomalu jsme se rozhodovali, zda u nás neudělat „Festival belgických vín“. A všichni nám říkali, že jim máme poslat pozvánku, a že přijedou, i když je to od nich víc, než dva tisíce kilometrů. Ale my jsme se nakonec shodli, že francouzská vína jsou sice skvělá, ale ta naše, moravská, jsou naprosto srovnatelná. A proč máme propagovat francouzská vína, když můžeme nabídnout tuzemská. A protože máme velmi dobré kontakty s vinaři z Čejkovic, tak jsme se obrátili tam. Proto sem osm vynikajících vinařů přiveze své nejlepší víno. Jeden z nich dokonce posílal padesát lahví vína francouzskému prezidentovi Sarkozymu a čejkovické víno je podáváno i na vládních jednáních, což dokazuje, že do Třech Studní dorazí opravdová vinařská špička,“ popisuje vznik „Festivalu moravských vín“ spolumajitel hotelu „U Loubů“ jiří Halva.

 

Tato akce je mimo jiné i původcem nové družby obcí Čejkovice – Tři Studně. Na nevinně vinném festivalu se sejdou také oba starostové, aby stvrdili přátelství jak jinak, než sklenicí dobrého vína.

 

Jižní Morava zastoupená Čejkovicemi dodá na festival skvělá, přívlastková vína, ale ani Vysočina, jak potvrzuje Jiří Halva, nezůstane pozadu: „Doplníme ho sýry a uzeninami, které v našem kraji opravdu umíme udělat. Sýry nám dodá Statek Habří, už jsem měl možnost je ochutnat a jsou skutečně dobré. A uzeniny budou také z Vysočiny. Navíc tu budeme mít domácí koláče z pekárny z Havlíčkova Brodu.“

 

Správný festival ale není jen jídlo a pití. Důležitá je také hudba a ani ta ve Třech Studních nebude chybět. Postará se o ní známá místní skupina TATABAND, která je podle mínění odborníků republikovou jedničkou v dixielandu.

 

Ošizeny nezůstanou ani děti. „Aby tatínkové dostali vycházku z domu, tak musí vzít s sebou maminku i děti. Pro maminky tu budou sýry, uzeniny a určitě si také dají rády dobré vínko. Pro děti jsme zajistili nějaké nafukovací hrady a skákadla aby se nenudily,“ slibuje spolumajitel hotelu „U Loubů“.

 

„Ve víně je pravda“ tvrdili už staří Řekové a Římané. Chcete se o tom přesvědčit? Pak neváhejte a přijeďte v sobotu odpoledne do Tří Studní. Hotel „U Loubů“ tu připravil „Festival Moravských vín“ spolu s ochutnávkou uzenin a sýrů z Vysočiny. Nápoj Bohů z jižní Moravy ve spojení s pochutinami od nás určitě uspokojí kdejakého gurmána.