Dobrá zpráva pro horolezce! Do Víru už i v létě!

Dobrá zpráva pro horolezce! Do Víru už i v létě!

Ledová stěna u Víru je od své premiéry v prosinci roku 2008 velmi vyhledávanou zimní atrakcí. Zvláště letošní zima horolezcům přála a tak se její věhlas rozšířil po celé republice.

Mnozí nadšenci by ale toto místo velmi rádi navštívili i v letních měsících. Jejich přání podrobit si zdejší skálu i bez ledové slupky už může být splněno.

Společenství dvou skalisek, Velké a Malé vírské věže, je v současné době částečně připraveno přijmout první lezce. Částečně proto, že jištění pro horolezce je zatím pouze na větším z nich. Bylo tu nainstalováno už vloni. Malá vírská věž by se měla v dohledné době ke svému mohutnějšímu sousedovi připojit a tak už v průběhu léta by mohla být i ona k dispozici milovníkům lezeckého sportu.

Změn doznala i chatička pod skalisky. Stavba pracovně nazvaná „Krabička“ je rozšířena a měla by už od počátku zimní sezóny sloužit jako zázemí pro návštěvníky ledové stěny. Budou se tu moci převléknout a na chvíli si odpočinout po náročném výstupu.

Letní lezení skýtá horolezcům kromě potěšení ze samotného sportu i nádherný výhled do kraje. Velká a Malá vírská věž se totiž nachází v jednom z nejpůvabnějších zákoutí Vysočiny.

V období 2009/2010 slezlo ledovou stěnu rekordních tisíc pět set šedesát pět horolezců. Překoná letní sezóna tu zimní?