Jak se osvobozovalo Bystřicko

Jak se osvobozovalo Bystřicko

Zbraně, uniformy, dobové dokumenty a především fotografie. To je nabídka Městského muzea Bystřice nad Pernštejnem pro nadcházející dny.

Sám ředitel muzea Vladimír Cisár byl některými exponáty překvapen: „Nejsem pacifista, ale některé zbraně mě doslova přivádí v úžas. Nikdy bych nevěřil, že jsou tak strašně veliké a jsem docela rád, že jsem nebyl ve válce. Tahat zbraň, která měří třeba dva a půl metru, muselo být dost hrozné. Ale zase člověk žasne, že takovým krámem se dá třeba prostřelit tank. To je neuvěřitelné.“


Kromě zbraní tady můžete uvidět uniformy německé i ruské. Bonbónkem je kopie saka maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského.


Pozornost pamětníků budou ale asi nejvíce přitahovat dobové fotografie. „Máme jich hodně a z každého místa jsme jich několik nechali zvětšit. Slibujeme si od toho, že spousta starších spoluobčanů se tady pozná a pomohou nám pak s jejich popisem. Ač jsme muzeum, které se tomu věnuje, tak u mnohých fotografií dodnes nedokážeme určit, kdo na nich je,“ doufá ředitel bystřického muzea.


Výstava začíná v pátek, 30. 4. Součástí slavnostního zahájení je i vystoupení Klubu vojenské historie. Kdo se přijde v 17 hodin podívat do městského muzea, bude určitě překvapen pestrou směsicí uniforem.