Žďár přivítá více než šest desítek operních pěvců ze sedmnácti zemí světa

Žďár přivítá více než šest desítek operních pěvců ze sedmnácti zemí světa

Mezinárodní pěvecká soutěž v operním zpěvu, která má už ve žďárském kulturním kalendáři své tradiční místo, přiláká do města na Vysočině rekordní počet operních pěvců.

„Pěvci přijedou i z velmi vzdálených zemí, jako jsou Korea, Čína, Japonsko nebo Amerika,“ vypočítává organizátor, barytonista Jakub Pustina.

Pěvci se do Žďáru nad Sázavou sjedou již potřetí, aby mohli nejen porovnávat svůj um s dalšími mistry zpěvu, ale také aby načerpali nové zkušenosti. „Výběr jednotlivých soutěžních árií je samozřejmě na zpěvácích. Skladeb tentokrát zazní takové množství, že každý posluchač si tu určitě najde tu svou oblíbenou a známou. Pěvce doprovází na klavír oficiální korepetitoři. Jednotlivá soutěžní kola jsou veřejná a budou se konat na Staré radnici. 7. května, kdy je první kolo, budou probíhat od jedenácti hodin a následující den, kdy je druhé kolo, od čtrnácti hodin. Neplatí se žádné vstupné a každý se může přijít podívat, jak taková soutěž vypadá a promluvit si třeba s porotou. Určitě mnohé by mohlo zajímat, jak vlastně vypadá zákulisí soutěže, ne pouze výsledky. A někteří si jistě rádi poslechnou, z čeho vlastně bude porota vybírat,“ láká Jakub Pustina.

O významné osobnosti ze světa vážné hudby tady určitě nebude nouze. Kromě význačných českých dirigentů a pěvců přislíbil účast i světový tenorista Peter Dvorský, který se pro tentokrát stane i předsedou odborné poroty.

Hudbou a zpěvem naplněné soutěžní dny vyvrcholí závěrečným galakoncertem, na který se milovníci vážné hudby mohou těšit hned 9. května. Jak připomíná Jakub Pustina, „od čtyř hodin bude možné v Městském divadle ve Žďáře nad Sázavou uvidět a vyslechnout to nejlepší, co za dva dny soutěžení mohli jak porotci, tak diváci slyšet.“

A aby se o nádherný a neobvyklý kulturní zážitek necítili ošizeni i obyvatelé dalších měst, rozhodl se organizátor připravit pět repríz. „ V minulém roce byly jenom tři, ale zájem lidí o ně byl obrovský. Tak zajímavý program a s tolika umělci málokdy pořadatelé seženou. Proto jich také letos bude více.“

 

Mezinárodní pěvecká soutěž Jakuba Pustiny v operním zpěvu

7. 5. – 11 hod. - Žďár nad Sázavou, Stará radnice – první kolo pěvecké soutěže

8. 5. – 14 hod. - Žďár nad Sázavou, Stará radnice – druhé kolo pěvecké soutěže

9. 5. – 16 hod. – Žďár nad Sázavou – Městské divadlo – závěrečný galakoncert vítězů

10. 5. – 19 hod. – Humpolec – kostel – repríza

11. 5. – 19.30 hod – Telč – sál ZUŠ – repríza

12. 5. – 19 hod. – Znojmo – Znojemská beseda – repríza

13. 5. – 18.30 hod. – Nové Město na Moravě – Horácká galerie – repríza

14. 5. – 19.30 hod. – Bystřice pod Hostýnem – zámek - repríza