Ďáblova bible se zabydlela na Staré radnici

Ďáblova bible se zabydlela na Staré radnici

Výstava nazvaná „Poselství dřeva“ byla slavnostně zahájena. První hosté i návštěvníci prošli obě výstavní místnosti, jak v Čechově domě, tak na Staré radnici.

Snad největším lákadlem je „Codex gigas“, což v doslovném překladu znamená „obrovská kniha“. Všichni, kdo ji na vlastní oči spatřili, nemohli s názvem nesouhlasit. Přestože jde „pouze“ o kopii, její velikost, nádhera a jedinečnost v každém vzbuzuje pocity úcty a malosti. A ani tady nechybí slavné vyobrazení ďábla, díky němuž získala kniha přízvisko „Ďáblova bible“.


Instalace této úžasné, ručně psané knihy, byla velmi náročná a bylo k ní zapotřebí několika párů rukou. Naštěstí další z vystavených exponátů, kterými jsou především vyřezávaná díla afrických mistrů, jsou také nemalých rozměrů a tak nejsou největším lákadlem výstavy nijak zastíněny.


Všichni přítomní byli výstavou více než nadšeni. „Žďár má nyní možnost vidět něco, co ještě nikdy neviděl. Mimo jiné máme i možnost poznat cizí kulturu,“ řekla na adresu výstavy předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.