Novoměstský kulturák je opět přístupný veřejnosti

Novoměstský kulturák je opět přístupný veřejnosti

Za přítomnosti významných hostů, ale i všech, kdo se na realizaci rekonstrukce novoměstského kulturního domu podíleli, proběhlo ve středu jeho slavnostní otevření.

„Od myšlenky zrekonstruovat kulturní dům uplynulo pár dlouhých let. Nebyla to cesta lehká. Mít vizi je jen začátek dlouhé úmorné cesty a bez její postupné konkretizace, zajištění potřebných finančních prostředků a samotné realizace bychom se vždy pohybovali pouze v říši snů. Ale tak se nestalo,“ řekla na úvod starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková, která v zápětí pozvala k sobě tým lidí, kteří měli na obnovení interiéru kulturního domu největší podíl.

Změna se týkala především prvního poschodí tohoto kulturního stánku. Namísto dříve problémové vinárny tu vznikly zcela nové prostory, které, jak uvedla starostka, mohou sloužit životu občanských sdružení nebo vzdělávání. Změn doznala i přízemní restaurace, která také získala nového nájemníka.

Přestože se realizace zdařila, není ještě úplně vyhráno. V plánu je ještě rekonstrukce přízemí včetně velkého sálu. S ní se ale bude muset ještě nějaký čas počkat, i když určitou představu, jak by to mělo v konečné fázi vypadat, už radnice má.

Vůbec prvním, kdo využil prostory nově otevřeného kulturního domu ke své výstavě, je novoměstský horolezec Radek Jaroš. Fotografie byly pořízeny na jeho třinácti expedicích a jak Radek Jaroš skromně podotknul, „nejsem fotograf profík, já jenom mačkám spoušť a ta technika je dnes tak dokonalá, že to dokáže sama. A to je celý.“ Večer pak patřil Danielu Hůlkovi, který svým koncertem novoměstský kulturní stánek oficiálně svěřil do rukou múzám.