V Novém městě na Moravě byla otevřena cyklopůjčovna

V Novém městě na Moravě byla otevřena cyklopůjčovna

Ode dneška si budou moci vyznavači cyklistiky vypůjčit kolo přímo na vlakovém nádraží. Je to už jednatřicátá půjčovna, kterou České dráhy provozují.

 

 

„Cyklopůjčovna v novém Městě na Moravě je na Vysočině teprve druhá. První byla otevřena v Telči, ta je teď ale po dobu rekonstrukce nádraží uzavřena. Nejúspěšnějším regionem, co se týká cyklopůjčoven, jsou jižní Čechy. Tam je cyklistům k dispozici asi tři sta jízdních kol. Pak následuje jižní Morava. Tyto dva regiony mají i možnost vzájemného předávání a vracení kol. Na Moravě jsou cyklopůjčovny v každém kraji,“ upřesnila mluvčí ČD pro Moravu Kateřina Šubová.

 

Druhá půjčovna kol na Vysočině vznikla díky vzájemné spolupráci Českých drah a města. Důkazem zájmu návštěvníků o tuto službu je i skutečnost, že České dráhy ještě před otevřením cyklopůjčovny zaregistrovali první závaznou objednávku.

 

Pokud by měl někdo zájem vypůjčit si bicykl na jiném nádraží, než jen v Novém Městě na Moravě, i pro tuto možnost mají České dráhy, jak potvrdila jejich mluvčí, řešení: „Dá se to zajistit. Je potřeba asi sedm dní předem nahlásit, že si chtějí půjčit z novoměstské půjčovny kola a my mu je připravíme. Stačí zavolat na telefonní číslo 607 709 683 nebo napsat na e-mailovou adresu NMMospokl@kcod.cd.cz . “

 

Jako první se ihned po slavnostním přestřižení pásky projely na nových kolech ředitelka Krajského centra osobní přepravy ČD v Jihlavě Lenka Horáková a starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková. Obě si jízdu velmi chválily.

 

V novoměstské půjčovně jsou pro zájemce k dispozici dvě pánská kola a dvě dámská. Posledním pátým kolem určitě nepohrdne žádné ze vzrostlejších dětí. Součástí nájemného za vypůjčení kola je i bezpečnostní zámek. Za dalších pětadvacet korun je možné vypůjčit si i cyklistickou přilbu.

 

Ceník půjčovného:

Jednodenní nájemné na 24 hod.

Základní 180 Kč

Zlevněné 140 Kč (pro držitele In-karty nebo jízdenky ČD)

Polodenní nájemné (max. 5 hod.)

Základní 140 Kč

Zlevněné 110 Kč

Kauce

Základní (1 kolo) – 1000 Kč

Skupinová (2 – 5 kol) 2000 Kč