Zasranecká kaplička má životodárnou vodu a unikátního světce

Zasranecká kaplička má životodárnou vodu a unikátního světce

V duchu hesla "Zasraňáci sobě" proběhla v Novém Městě na Moravě v lokalitě po léta zvané Zasranec malá komorní oslava žehnání zdejší svatojanské kapličky.

Na neoficielní připomenutí dvou set let existence této sakrální stavby se do slavnostně vyzdobené ulice Jánské přišla podívat plná stovka zvědavců. "Před dvě stě lety byla postavena tato zděná kaplička. Ta původní, dřevěná, byla ještě o něco starší. Kdysi sem přicházeli lidé v procesí s konvičkami pro výbornou vodu, která zpod kapličky vyvěrá a která jí také dodává romantický rozměr. Voda je základem života a tahle voda je jistě životodárná," sdělil jeden z organizátorů Petr Hubáček.


Voda ze studánky určitě životodárná je, ale magické účinky jí zřejmě přičítat nemůžeme. Ale, jak říká Petr Hubáček, "její výborná chuť činí tuto vodu léčivou. Stačí jen tomu pevně věřit a výsledky se dostaví." Kdo chce, může to jít vyzkoušet. Konec konců i slavná šaratice, voda s příjemnou chutí a bezbolestným účinkem, má své neoddiskutovatelné přednosti.


Rodina Hubáčkova, která vlastní domek v těsné blízkosti kapličky, se na oslavu připravila opravdu zodpovědně. V předvečer oslav se tu téměř čtyři hodiny připravovaly bramborové placky pečené pěkně postaru na plotně pravých kachlových kamen. "Máme jich napečeno asi sto padesát a podáváme je s česnekem, s povidlím, medem a mákem a ještě s marmeládou," prozrazují organizátoři.


O výzdobu se zase postaral další ze zasraneckých patriotů, Václav Krauer. Jeho dílem jsou všechny vyvěšené praporky s oficiálním znakem ulice Jánské. Kapličku a zároveň i sochu svatého Jana Nepomuckého přišel požehnat děkan římskokatolické církve Jan Daněk, který mimo jiné připomenul, že toto místo neodmyslitelně patří i k nedalekým třem křížům, které byly vztyčeny na vrcholu kopce Kapliska jako upomínka na ochranu před morovou ranou. "Když poutníci putovali ke třem křížům, tak se tady vždycky zastavovali. Bohužel dodnes nevíme, proč byl zvolen na tomto místě právě tento světec."


Svatý Jan Nepomucký, který je patronem svatojanské kapličky na Zasranci, má ovšem, jak s úsměvem prozradil Václav Krauer, jednu zvláštnost. "Vždycky je tento světec vyobrazen se svatozáří s pěti hvězdami.  Znamená to pět písmen z latinského slova taceo, což by se dalo přeložit jako mlčet. Ale ten náš svatý Jan Nepomucký je naprosto unikátní, protože těch hvězd má šest. A to nemá nikdo jiný."