Město se přece jen rozhodlo historickou budovu bývalé školy prodat

Budova někdejší I. základní školy na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou už je opět na prodej. Podle starosty se tak město rozhodlo proto, že o objekt projevilo zájem jedno místní školní zařízení.

 

Stavbu, která kdysi vznikla spojením dvou domů, vlastní město již více než sto let. Podle historiků jsou nejvýznamnějšími prvky bývalé školy "černé" litinové secesní schodiště z Blanska s původními stropy z 19. století v mezaninech a s novějšími, ale dnes již také historickými dlaždicemi,  "bílé" schodiště také z 19. století a zvláště pak renesanční klenby v přízemí někdejšího domu číslo 72. Proto by také neradi viděli přeměnu těchto prostor pro komerční účely.

 

Podobný názor zastává i město, i když pro jeho představitele je důležitá i otázka ekonomická. „Budova je nevyužitá a jenom temperování stojí město přes půl miliónu korun ročně. Proto jsme vyhlásili záměr na prodej budovy i zastavěné plochy pod ní. Budova byla určena pro výchovně vzdělávací a stravovací činnost. A chceme ji prodat pouze za účelem využití opět pro výchovnou, vzdělávací, stravovací a sportovní činnost. Nemovitost je navíc zatížena věcným břemenem ponechání průchodu sloužícího k přístupu k nemovitostem ve vlastnictví jiných osob, než je město,“ vysvětluje podmínky prodeje starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta.

 

Zájemci o nemovitost budou muset v přihlášce uvést nejen to, jakým způsobem hodlají objekt využívat, ale také nabídku kupní ceny a způsob zajištění financování případné rekonstrukce objektu. Přihlášky se mohou podávat až do konce listopadu.