Po stopách „pokladů“ Nového Města

Nové Město na Moravě je doslova pokladnicí vzácných historických a kulturních památek. Své cennosti neskrývá, ale naopak pyšně ukazuje. Jen my mnohdy nevíme, kam se máme dívat.

Pro ty z nás, kteří nevědí, na kterou stranu se obrátit, stejně jako pro turisty a návštěvníky, připravilo město zbrusu novou mapku. „Prioritně byla tato mapa vyhotovena pro nadcházející „Setkání Nových Měst“, ale využít ji pak mohou i další návštěvníci. Je v ní zaznamenáno padesát pět novoměstských pamětihodností. Zahrnuje sochy, sgrafita, pamětní desky, zajímavé budovy, jako je třeba Horácké muzeum nebo zámek, kašny i oba kostely. Překvapením pro mnohé možná bude, že je tu mimo jiné vyznačen jak katolický, tak i evangelický hřbitov a také všechny zajímavosti, co na nich lze spatřit. Reliéfy, sochy i poslední místa odpočinku významných osobností Novoměstska,“ přibližuje nově vydanou mapu jedna z realizátorek projektu Veronika Teplá.

Mapka novoměstských „pokladů“ je, jak již bylo zmíněno, vydávána při příležitosti „Setkání Nových Měst“. A právě ona tu bude také hrát jednu z hlavních rolí. Součástí oslav bude totiž i deset soutěžních otázek týkajících se nejdůležitějších míst zaznamenaných právě v této mapě. „Otázky se budou vztahovat k některým ze zastavení, například k soše Jana Štursy „Píseň z hor“, ke sgrafitům Karla Němce na domu číslo 46 ve Žďárské ulici. Pak možná budou muset odhadnout, jak vysoká je socha Jana Ámose Komenského, budeme se třeba ptát, na jakém zvířeti stojí Panna Marie na katolickém hřbitově a další,“ prozrazuje Veronika Teplá.

Soutěžit se začne už v pátek, kdy budou první otázky vyhlášeny v době, kdy bude stan v areálu hotelu SKI otevřen pro veřejnost. Své odpovědi mohou soutěžící po oba slavnostní dny, tedy pátek i sobotu, vhazovat do sběrné krabice na místním informačním centru. Ukončení je naplánováno na hodinu šestnáctou v sobotu 19. června. Vyhlášení vítěze je možné očekávat během večerního programu. Odměnu pro výherce zatím nikdo z povolaných prozradit nechtěl. Vítěz se prý může těšit na zajímavé překvapení.