Akce na hradech a zámcích v nadcházejícím víkendu

Prázdninové víkendy jsou plné akcí určených nejen místním, ale zejména návštěvníkům regionů. Ani hrady a zámky nezůstávají v tomto případě pozadu.

 

Hrad Lipnice nad Sázavou slibuje o tomto víkendu vyvrcholení letní sezóny. Hned v pátek, 23. července, se ve 21.30 představí se svým premiérovým programem nazvaným „Jako lvi“ pelhřimovská skupina historického šermu s příznačným jménem „Sígři“. Ale ještě před tím, než členové „Sígrů“ poprvé zkříží své zbraně, vystoupí jejich hosté, takže přijít na hradní nádvoří můžete už ve dvacet hodin.

 

Také sobota 24. července tu bude patřit kultuře. Hned v patnáct hodin rozezní prvními tóny hradní kapli hudební soubor „Ludus Musicus“, který se zde představí s pořadem „Knížecí zrcadlo“. Hudba a středověké zpěvy vás zavedou do období požehnaného panování císaře a krále Karla IV.

 

„Cesta pana Lva z rožmitálu z Čech až na konec světa“. Tak byl nazván další hudební pořad, který je na sobotu na Lipnici nad Sázavou připravený. Provázet vás bude Alfréd Strejček a se svou troškou do mlýna přijdou soubory „Chairé“, „Ludus Musicus“ a „Chorea Historica“.

 

Ani zámek Jaroměřice nad Rokytnou nezůstane pozadu. 24. a 25. července slibuje zajímavé oživení výstavy „Sladký život zámecký“, která je součástí vyhlídkové trasy B. Najdete tu vše, co kdysi zpříjemňovalo život aristokratů na jejich sídlech.

 

Tradiční letní festival „Folkové prázdniny“ začíná od 24. července v Náměšti nad Oslavou. Hned v úvodu vystoupí hvězda folkového nebe, hudební skupina „Hradišťan“ a její hosté. Od 20 hodin.

Neděle bude v Náměšti nad Oslavou ve znamení divadla. Muzikanti a kejklíři se sejdou ve čtrnáct hodin na náměstí a odtud bude průvod pomalu pokračovat směr zámek. Tam už bude připraveno divadlo „Kufr“, „ÚDiF“, „ANPU“ a mnohá další.

Kulturní program má tentokráte připravený i hrad Zubštejn. Odehraje se tu totiž tradiční středověká bitva. V sobotu 24. července v patnáct hodin zde vystoupí brněnská skupina historického šermu „Extraktor“, která slibuje, že letošní bitva bude vycházet z českých bájí. Kromě rytířského klání budou na Zubštejně připraveny i soutěže pro děti, ukázka zbraní a střelby a nakonec i ohňová show.

Na hradě Svojanově se v sobotu 24. července zase usídlí „Poutníci“. A nejen oni. „Svojanov 2010“ je název zdejšího hudebního festivalu a nejvýznamnějším hostem tady bude právě hudební skupina „Poutníci“. Mimo ni se představí i „Nová sekce“, „Dostavník“ a další.

Nabídka je jistě velmi pestrá a bohatá, co říkáte? Stačí si jen vybrat.