Na Vysočině se bude zimní údržba týkat více silnic

Kraj Vysočina udržuje v zimním období v současné době přibližně devadesát tři procent vlastních komunikací.

 

„Kilometr zimní údržby na krajských silnicích vychází zhruba na čtyřicet čtyři tisíc korun. Jde však o velice orientační částku. Při jejím výpočtu hrají roli například konkrétní lokalita, způsob údržby, povětrnostní podmínky a intenzita sněhových přeháněk,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl.

Podle něj počty kilometrů neudržovaných úseků silnic v našem regionu postupně klesají. Neudržuje se pouze dvě stě devadesát tři kilometrů z celkového počtu.

Nejvíce kilometrů neudržovaných silnic najdou řidiči na Žďársku – 76,359 km. Hned za ním se řadí Havlíčkův Brod – 75,693 km a Třebíč – 72,935 km.  Mnohem lépe je na tom Pelhřimovsko, ve kterém se v zimě neudržuje pouze 44,928 km silnic. No a nejlépe udržované silnice najdete na Jihlavsku. Neprůjezdných tam bude pouze 23,385 km komunikací.

Nyní se krajští radní rozhodli nově udržovat i silnice III/34610 mezi obcemi Jiříkov – Jilem (Havlíčkobrodsko) a silnice II/151 v okolí obce Domamil (okres Třebíč). Žďársko si zřejmě bude muset ještě nějaký čas počkat.