Žďár potvrzuje svou bruslařskou tradici

Žďárská tělovýchovná jednota už v minulosti potvrdila, že je schopna vychovat rychlobruslařskou elitu. Famózní Martina Sáblíková tady ale pomalu má nové nástupce.

 

Šestnáctiletý Adam Adlt a sedmnáctiletá Nikola Hloušková jsou nadějní svěřenci trenéra Zdeňka Štěpánka. „Trénujeme ve skromných podmínkách, trošku ve stínu slečny Sáblíkové, to je mistr nad mistry. A těžko se dá předpokládat, že jí někdo bude šlapat na paty. Ale snažíme se dostat další tváře na výsluní, protože historie a podhoubí pro další závodníky jak na kolečkových bruslích a hlavně na bruslích tady je. Důkazem jsou samozřejmě tihle ti dva sportovci, kteří dnes už jezdí špičku v republice,“ chválí své svěřence trenér Zdeněk Štěpánek.

 

Nadějní sportovci sbírají nyní v letních měsících vavříny na kolečkových bruslích, a to jak na krátkých, tak na dlouhých tratích. „Rádi bychom se alespoň trošku přiblížili k výsledkům pana Nováka,“ nastínil své vize Zdeněk Štěpánek.

 

Adam Adlt už svou výkonnost v několika závodech dokázal. Šestnáctiletý junior dal na frak i starším závodníkům. Naposled vyhrál Mistrovství České republiky v půlmaratonu v Brně. „Je to závod, který se jede na uzavřené silnici, okruh byl asi tři kilometry dlouhý. Do tohoto otevřeného závodu se mohl přihlásit kdokoliv, startovalo tu sto padesát závodníků,“netají se se svým úspěchem Adam.

 

Mladý závodník bruslí už osm let, ale v péči trenéra Zdeňka Štěpánka je teprve třetím rokem. V létě se pomocí kolečkových bruslí oba junioři připravují na zimní rychlobruslení. „Je tam sice trochu odlišná technika, ale prospívá to pro posed, odraz i skluz,“ vysvětlil trenér.

 

Podobně jako Adam Adlt, i Nikola Hloušková už získala první medaile. „V letošní sezóně jsme měli tři mistrovství České republiky. První v Otrokovicích na dlouhé dráze, okruh měřil čtyři sta jedenáct metrů. Skončila jsme v kategorii juniorek na prvním místě. Týden nato proběhlo mistrovství České republiky na krátké dráze, tam jsem skončila třetí. No a mistrovství v půlmaratonu jsem byla poprvé a skončila jsem v juniorkách první a celkově třetí v ženách,“ vypočítává mladičká závodnice. „Nikola jezdí i s muži, její výkonnost je opravdu hodně vysoká. Poslední kolo mnozí z nich cuknou, ale ona je schopná se udržet, což je na juniorku velice slušný výkon,“ dodává trenér.

 

Letošní letní sezóna na kolečkových bruslích oběma talentům vyšla. Mnohem důležitější ale pro ně bude nastávající sezóna zimní. Ani jeden z nich se netají obdivem k Martině Sáblíkové. Jak dalece se budou ale svými výkony moci ke svému idolu přiblížit, to ukáže teprve čas. Jisté však je, že ve Žďáru nad Sázavou zakořenila rychlobruslařská tradice. Tradice, ze které vzešla nejen hvězda sportovního nebe Martina Sáblíková, ale i další bruslaři, kteří pomalu kráčí v jejich šlépějích.