Nová příležitost ke koupání

Vodních ploch vhodných k plavání a čvachtání není nikdy dost. To si dobře uvědomují i v Bystřici nad Pernštejnem, kde právě v těchto chvílích vzniká nový rybník s klidovou zónou.  

„Dokončujeme další dotační titul, který jsme získali v minulém roce a to je revitalizace lokality Rácová. Je to jakási příměstská klidová zóna, kde nyní vznikl systém tůní a dva nové rybníky, respektive jeden nový a druhý obnovený,“ vysvětluje místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

 

Nový rybník musí dostat také jméno, proto byla vyhlášena anketa, v níž mohli občané sdělit své návrhy. Nejčastěji zazněl název Rácová, takže nová vodní plocha se bude zřejmě jmenovat stejně, jako celá zdejší lokalita. „Ten název se přímo nabízí a nikdo nepřišel s žádným novým a lepším,“ říká místostarosta.

Rybníky Rácová a Milerák by měly sloužit místním i návštěvníkům jako rekreační. „ V této lokalitě bychom také chtěli vybudovat jakýsi systém pěšin a stezek, které by propojily oba rybníky i zdejší tůně a vytvořily tu logický okruh. Pomýšlíme na včelařskou stezku s tím, že by tu nechyběly ani úly. Ale musíme počkat, jestli se nám povede získat další dotace,“ uvedl Josef Vojta.

Revitalizace lokality Rácová vyšla Bystřici nad Pernštejnem na čtyři milióny korun. Devadesát procent nákladů bylo uhrazeno z dotačních titulů.

Pokud byste se chtěli do této lokality podívat, pak vás tam zavede speciální bystřická turistická značka místními důvěrně nazývaná „o kolečko víc“.