Lesy jsou plné hub a houbařů

Lesy jsou plné hub a houbařů

Letošní srpen je na houby více než štědrý. V lese si sice připadáte jako na Václaváku, ale i tak si davy nadšených houbařů odnáší domů plné košíky.

 

Na své si přijdou jak zarputilí „hříbkaři“, tak také ti, kteří si rádi pochutnají i na jiné, než hřibovité houbě. Chuťově skvělé růžovky se hrdě tyčí vedle hřibu žlutomasého, kterému snad nikdo neřekne jinak než babka. A hned o kousek dál z jehličí vykukuje hřib smrkový. U kořenů borovic a modřínů se zase ukrývá nevšedně krásný kotrč kadeřavý.

Ke sběru vybízejí i holubinky, které, jak uzná každý gurmán, velmi příjemně doplní jakýkoliv houbový a masový pokrm. Směs hub oceníte zejména v případě, že se chystáte uvařit si houbový guláš. Pak kromě hřibů, růžovek a holubinek určitě přivítáte mladé pýchavky, křemenáče nebo dokonce už zmíněný kotrč kadeřavý. Čím více chutí, tím je guláš lepší. A pokud do něj přidáte ještě pár brambor nakrájených na kostičky, vykouzlíte téměř pravý „buřtguláš“, který uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Houby jsou prostě skvělé. Přestože okolní národy kroutí hlavami nad českou houbovou mánií, my víme své. Kam se na naše lesy plné čerstvých, úžasně vonících a skvěle chutnajících hub hrabou žampiony a hlívy z obchodů. Nejlepší je sám sbírat, sám uvařit a s přáteli sníst.