Do Bruselu pojede „Bystřická aronie“

Do Bruselu pojede „Bystřická aronie“

Výhrou v mezinárodní prestižní soutěži European Destination of Excellence, která si klade za cíl zviditelnit méně známé turistické lokality, si bystřičtí zajistili prezentaci v belgickém Bruselu.  

„26. září odjíždíme. Ještě před tím jsme ale Bystřici nad Pernštejnem prezentovali v Praze v informačním centru na Staroměstském náměstí a v současné době máme výstavu na Staré radnici v Brně. Pak převezeme výstavu do Bruselu, kde 27. a 28. září budeme Bystřicko prezentovat společně s dalšími dvaceti destinacemi z celé Evropy, které vyhrály EDEN ve své zemi. Českou republiku tam budeme reprezentovat my,“ pochlubil se starosta města Karel Pačiska.

Součástí bruselské výstavy bude mimo jiné slavnostní galavečer, kde bude promítán i film, který byl v Bystřici natočen. Podle vyjádření tvůrců filmu potřebuje příroda na Bystřicku čas, aby mohla být objevována. „Rakouský kameraman konstatoval, že to není žádná laciná krása na pohled. To, že přijedu, uvidím a odjedu. Důležité je poznávání a užívání si všeho, co nabízí,“ vysvětluje názor odborníků na krásno Karel Pačiska.   

Kromě tradičních prezentačních předmětů, jako jsou například pohlednice, si připravili bystřičtí i něco nového. Speciální třiceti sedmi procentní lihovina nazvaná „Bystřická aronie“ bude nejen novum na mezinárodní výstavě, ale, jak slibuje starosta, i na regionálním trhu. „Bude se prodávat na informačních centrech, budou si ji moci koupit návštěvníci hotelů a dalších turistických zařízení v celém mikroregionu Bystřicko.“

Základem „Bystřické aronie“ je samozřejmě na Vysočině velmi známá a oblíbená černá jeřabina, latinsky zvaná aronie. Tato příchuť okouzlila odbornou komisi, která se na prezentačním moku jednohlasně shodla. „Jeřabina určitě na Vysočinu patří, Vysočina ji má i ve znaku. My se trošku lišíme, vsadili jsme na jeřabiny černé, protože i jejich název je zvláštní, navozuje něco, co člověk nezná. Mezi dalšími návrhy byla například „Bystřická krůpěj“ nebo „Zubří dech,“ ale to jsme nechtěli,“ řekl starosta.

„Bystřická aronie“ se bude prodávat v placaticích o objemu jeden a dva decilitry a půl litru. Podstatou je jeřabinový macarát a v každé lahvičce lze najít plod aronie, který má zásluhu na tmavším zabarvení lihoviny.