Faraónský běh měl už páté pokračování

Faraónský běh měl už páté pokračování

Rok co rok překonávají nadšenci z řad hasičských sborů i laické veřejnosti pětaosmdesát schodů vedoucích na žďárskou dominantu - Zelenou horu. A ani letošek nebyl výjimkou.

 A proč se tento běh nazývá faraónský? „Faraóni, pokud chtěli nadále vládnout, museli obhájit svou fyzickou zdatnost. Dokázat, že na to ještě mají. Takže my si také chceme dokázat, že jsme ještě fyzicky zdatní. A tak jsme začali běhat do schodů, hlavně my, kteří jsme v zásahové jednotce,“ prozrazuje František Sládek, starosta SDH Žďár nad Sázavou 2 Zámek.

 Členové zásahové jednotky ale musí, kromě toho, že schody vyběhnou až nahoru, splnit ještě předem daný časový limit. „Naši hasiči musí dosáhnout čas pod třicet vteřin. A když nedosáhnou, pak jsou donuceni zaplatit pokutu, která je tekutá,“ vysvětluje přísnější pravidla pro zásahovou jednotku starosta hasičů.

 Start Faraónského běhu je pod prvním schodem. Vyhráno má každý, kdo došlápne na schod poslední. V tu ránu se zastaví stopky a rozhodčí nahlásí výsledný čas. Rekordman Marek Entlicher se většinou drží pod sedmnácti vteřinami a ostatní startující jsou toho názoru, že lepší čas snad už na této trati ani nelze dosáhnout.

 Vítězem je tady každý. Přinejmenším si každý ze startujících dokáže, že na to má. Od organizačního týmu pak obdrží diplom, no a ti nejlepší z nejlepších navíc ještě pohár. Prvních cen je celkem deset, protože je soutěž rozdělena do deseti kategorií.

 A pokud v některé z kategorií vyhraje nehasič? „Pak se ho snažíme přesvědčit, aby se stal našim členem. Hasičů totiž není nikdy dost,“ dělá okamžitý nábor František Sládek.