O víkendu si přijdou chovatelé na své

O víkendu si přijdou chovatelé na své

V pořadí už třicátá a zároveň jubilejní výstava zvířat je na víkend druhého a třetího října připravena v Bohdalově.

„Máme přihlášeno více než tři tisíce zvířat. Nově budeme mít letos kromě králíků, holubů a drůbeže ještě expozici ovcí a koz. Budou tu také morčata, exotické ptactvo a další,“ informuje Iveta Prombergerová ze Základní organizace Českého svazu chovatelů Bohdalov.

Kromě samotné výstavy připravují organizátoři i zajímavý doprovodný program. Lákavá je například zoosterapie nebo jízda v kočáře taženým pejsky. Hlavně ti mladší návštěvníci by neměli vynechat králičí hop, což je podle pořadatelů v podstatě králičí parkur - skákání přes překážky. Diváky čekají také projížďky na koních, tanec se psem nebo ukázka stříhání ovcí a další a další.

Zvláštností Bohdalecké výstavy je i speciálka sebritek. „Jsou to takové malé dvoukilové slepičky. Kohout vypadá úplně stejně jako slepice, nemá typické znaky kohouta,“ vysvětluje Iveta Prombergerová.

Souběžně s výstavou zvířat probíhá i krajská výstava, ve které mezi sebou bude soutěžit pět okresů kraje Vysočina – Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov a Havlíčkův Brod. Každý okres vystaví v každé odbornosti deset kolekcí zvířat. O pořadí okresů v jednotlivých odbornostech rozhoduje prostý celkový počet bodů.

Bohdalovská výstava zvířat má pro chovatele hned několik přínosů. Jednak mohou, v případě, že se sami přihlásili, obdržet ocenění, mohou se tu porozhlédnout po přírůstku do chovu a v neposlední řadě je to možnost příjemně stráveného víkendu.