Jarmarky na příští rok už má Nové Město naplánované

Jarmarky na příští rok už má Nové Město naplánované

Jarmarky a trhy bývají vítaným zpestřením běžného života každého města či obce. V novém Městě na Moravě už ví, kdy se na ně mohou těšit v roce 2011.

 

Návštěvníky i obyvatele města čekají jak komerční trhy, tak i čistě řemeslné jarmarky. Mnohé z nich budou, jako už tradičně, tematicky zaměřené.

 

Jarní trh by se měl na Vratislavově náměstí odehrávat 15. května. Radnice slibuje širokou škálu zboží. Další z komerčních trhů je naplánován na závěr roku – před Vánocemi, konkrétně 15. prosince. „Bude to Vánoční trh a měla by tam být i klasická zabijačka, prodej vánočních stromků a vše by mělo být laděno do vánoční nálady,“ informuje starostka Nového Města na Moravě, Zdeňka Marková.

 

Pokračovat se bude i v lidových slavnostech, na kterých jsou prezentována především stará řemesla a rukodělná práce. „Tyto řemeslné jarmarky budou, jak se už stalo tradicí, doplněny i o kulturní program. První z nich, Nova Civitas, se bude konat 24. června. 14. srpna nás čekají Pouťové radovánky. Letos poprvé jsme je udělali u katolického hřbitova, osvědčilo se to a tak chceme v tomto trendu pokračovat. 26. – 27. srpna nás opět čeká Festival medu aneb sladké ukončení léta. Letos jsme měli smůlu, propršely nám oba dva dny, ale doufám, že v příštím roce bude sluníčko při nás. A 26. listopadu pak bude Advent aneb slavnostní rozsvícení vánočního stromu,“ uzavírá výčet řemeslných jarmarků, které čekají v příštím roce Nové Město na Moravě, Zdeňka Marková.

 

Součástí posledně jmenovaných trhů bude také koncert v evangelickém kostele pořádaný občanským sdružení Maneor, který by měl slavnostně zahájit nastupující dobu adventní.

 

Město také uvažuje o založení úplně nové tradice. Farmářské trhy, které jsou v poslední řadě tolik populární, by se takto mohly zanedlouho objevit i v Novém Městě na Moravě. „Rada města diskutovala o těchto trzích, které jsou nyní velmi atraktivní. Odbor kultury a školství, který má na starosti jarmarky a slavnosti, dostal za úkol předložit nějaký návrh na pořádání Farmářských trhů. Měli jsme představu, že bychom to mohli zkusit jednou za dva měsíce nebo jednou za měsíc. Uvidíme, zda se to v Novém Městě chytne a také jestli by také farmáři měli zájem sem přijet a nabídnout zde své produkty,“ uvedla starostka.  

 

Podle vedení města by Farmářské trhy měly být zpočátku pouze menšího rozsahu, rozhodně by neomezovaly provoz na Vratislavově náměstí tak, jak je to zvykem při pořádání obdobných akcí. Stánky by měly být rozestavěny pouze po jedné straně centrální části města. Největší důraz kladou novoměstští na kvalitní nabídku. O tom, zda bude v Novém Městě na Moravě založena nová tradice nebo jestli Farmářské trhy upadnou časem v zapomnění, by měla rozhodnout poptávka.