Imaginární dveře hradu Skály se opět otevřou v sobotu 30. října 2010.

Imaginární dveře hradu Skály se opět otevřou v sobotu 30. října 2010.

{jcomments on}{jcomments off}Už potřetí budou moci návštěvníci vstoupit pomyslnými otevřenými dveřmi a prohlédnout si pozůstatky hrdého hradu Skály na kopci Štarkov nedaleko Javorku. Archeologická skupina pod vedením PhDr. Ludvíka Belcrediho z Moravského zemského muzea v Brně spolu s internetovým magazínem Žďárské vrchy připravuje další „Den otevřených dveří na hradě Skály“. Hrad skály 2006   Hrad skály 2007  klikni          na Mapě klikni          30.10.2010  z fotografií jsem napočítál cca 430 návštěvníků. Někteří  návštěvníci byli rozběhlí po okolí a ty jsem nevyfotil.  Aleš Neuman

Pojďme nyní alespoň klíčovou dírkou imaginárních dveří nahlédnout do hradu, který sice neexistoval nikterak dlouho, zato měl velmi pohnuté osudy. Patnáctiletý archeologický výzkum PhDr. Ludvíka Belcrediho přinesl své ovoce: „Už je ukončen výzkum hradního jádra uvnitř hradeb. Lépe řečeno uvnitř skal v tomto případě. Nyní pokračuje výzkum na valech a v příkopu před hradem. Už máme první výsledky, které jsou nesmírně zajímavé. Zjistili jsme mohutná opevnění z doby, kdy na hradě sídlila husitská posádka.“

Návštěvníky hradu Skály budou zřejmě nejvíce zajímat nálezy, které byly při postupném odkrývání hradu vykopány. Podle archeologa je jich opravdu hodně, ne všechny však budou moci být vystaveny přímo na místě. Nejvzácnější předměty nyní putují po různých výstavách, například florentská ostruha s vybíjenými ornamenty nebo prolamované kachle s gotickou výzdobou.

Nejčastěji nacházeli archeologové úlomky keramiky, železné a kostěné předměty. Jedním z hojných nálezů jsou ale také dělové koule. „Máme jich už přes padesát kusů a je to už nyní nejvyšší počet nalezený při výzkumu našich hradů. Převážná většina z nich byla vyrobena z pernštejnského vápence, některé jsou z křemene. Koule jsou tří kalibrů, nejmenší mají okolo patnácti centimetrů, střední mají v průměru pětadvacet centimetrů a největší koule, které byly vypalovány za účelem boření hradu z bezprostřední blízkosti, mají čtyřicet centimetrů v průměru a váhu devadesát kilogramů,“ potvrzuje hojnost nálezů PhDr. Ludvík Belcredi.

„Den otevřených dveří na hradě Skály“ je připraven na sobotu 30. října 2010. Kromě výstavky archeologických nálezů čekají návštěvníky i prohlídky s odborným výkladem.  Jsou stanoveny na desátou, jedenáctou, třináctou a čtrnáctou hodinu. „Změnou oproti předchozím letům bude především to, že zde bude k dostání i historicky vyčerpávající publikace „Historie hradu Skály aneb prsten Elišky ze Skal“. Návštěvníky tentokrát budeme podrobně informovat na předhradí, v samotném hradu pak budou umístěny orientační panely. U každé budovy by mělo být popsáno, jak vypadala, co přesně tam stálo. Návštěvníci budou touto částí procházet sami,“ upřesňuje PhDr. Ludvík Belcredi.