Bojíte se fyziky?

Bojíte se fyziky?

Pak je právě pro vás připravena nová výstava Městského muzea Bystřice nad Pernštejnem. Její název totiž zní „Technická herna – nebojte se fyziky“.  

Velký magnet, elektřina z ničeho, elektřina taháním, elektromagnetické dělo, Ampérovo pravidlo pravé ruky – to jsou jen některá z témat, které na výstavě můžete v podobě netradičních oživlých hraček spatřit.

 

„Technická herna aneb neboj se fyziky, je výstava z exponátů Ing. Vítězslava Prokopa. Vítězslav Prokop je bývalý konstruktér a vývojový pracovník podniku ABB Brno. V současné době vyučuje na střední škole v Brně,“ představuje autora výstavy referentka odboru správního a školství Oľga Königová.

A proč zrovna fyzikální „hračičky“? I na to má Oľga Königová odpověď: „Řemeslo, které kdysi převážně živilo náš národ, je na ústupu. Většina dětí studuje ekonomické, právnické nebo jiné netechnické obory a pojem „zlaté české ručičky“ skoro zmizel. Bohudík, ne úplně. Vždy se najde pár nadšenců, kteří doma s tátou nebo dědou něco kutí. Pan Prokop si začal vymýšlet a vyrábět originální (interaktivní) pomůcky, na kterých je možné zábavnou formou pochopit jednotlivé fyzikální zákony. Vzhledem k tomu, že je elektrikář, tak se většina exponátů týká elektřiny. Některé z nich na první pohled popírají základní fyzikální zákony. Návštěvník se proto musí zamyslet, proč a jak fungují. A to je hlavní smysl výstavy.“

Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem – výstavní síň Antonína Bočka – 2. 7. – 30. 9. 2011.