Hurá na sjezdovku!

Hurá na sjezdovku!

Měsíce leden a únor bývají právě pro zimní radovánky těmi nejpřejícnějšími. Většinou se v těchto dnech nemusíte obávat nedostatku sněhu ani nadprůměrně vysokých teplot.

 

Vysočina je pro sporty na sněhu a ledu přímo stvořená. Novoměstsko může nabídnout přibližně stovku kilometrů udržovaných běžeckých tratí, spoustu zamrzlých a krásně vyhrnutých rybníků pro bruslení, větrné lokality bez stromů a drátů pro snowkiting a také sjezdovky.

 

Nejznámějším místem pro sjezdové lyžování na Novoměstsku je Harusův kopec, který se může mimo jiné také pochlubit sedačkovou lanovkou. Kdo ale dává přednost strmějšímu kopci a většímu adrenalinu, jede do Nového Jimramova.

 

V nadmořské výšce 650m tu najdete sjezdovku s téměř stometrovým převýšením a více než půl kilometru dlouhou. Samozřejmostí je pravidelná úprava, zasněžování umělým sněhem i noční osvětlení. Jízdenky jsou buď bodové (velký vlek – jedna jízda 10 Kč a malý 4 Kč) nebo časové (1,5 hodiny - 120 Kč, 2,5 hodiny - 190 Kč, 4 hodiny - 300 Kč) s pondělní slevou na celodenní jízdenku, za kterou první den v týdnu zaplatíte 250 Kč.

Pro hladové a žíznivé nabízí tři možnosti občerstvení a to dole i na vrcholu sjezdovky. Je tu také možnost zapůjčení vybavení – lyže, snowboardy, boty, helmy i brýle. Začátečníci určitě uvítají možnost lyžařské školy, přespolní zase pestrou nabídku ubytování.

Lyžaři mají k dispozici několik možností tratí, to podle stupně profesionality či momentální nálady. Pustit se tu můžete po trase Lucifer, Lump, Líza, Lupínek a Louskáček. Každá z nich má své kouzlo, své přednosti, ale i nedostatky. Najdete tu i osm set metrů dlouhou skicrossovou trať Kanadu a velmi oceňovaná je i možnost freestylového lyžování.

A perlička nakonec? Tak nádherný výhled, jako na novojimramovské sjezdovce, najdete jen málokde.