Šťastný a veselý!

Šťastný a veselý!

Nový rok je dnem plným předsevzetí. Jedni si slibují, že přestanou kouřit, další, že budou více sportovat, jiní, že si najdou více času pro své děti. První leden je prostě den plný slibů.  

Pak najednou přichází druhý leden a po něm spousta dalších, většinou všedních dnů. A pomalu zapomínáme na předsevzetí, která jsme v novoroční euforii učinili.

 

Na co ale zapomenout nelze je to, jak jsme první den v novém roce prožili. Snad jen málokdo se věnoval pouze gauči a televizi, většina z nás se prvního ledna vydává do přírody nebo se věnuje sportu.

 

Oblíbeným místem prvolednových výstupů bývá například Pasecká skála. Co na tom, že to klouže, pohled shora na pocukrovanou Vysočinu stojí opravdu zato.

 

Už sama cesta ke skalám je doslova pohádková. Pařezy si nasadily bílé čepice a jehličnany pro změnu skrývají zelené pichlavé větvičky ve sněhových prstových rukavicích. Šedivá kůra buků může směle konkurovat ponurosti skal, které se hrozivě tyčí do nekonečných výšek. Jako by přímo vybízely k tomu, aby byly překonány a pokořeny.

 

Sníh a tající voda tady vykonaly své, každý krok je zapotřebí dobře promyslet, stačí jedno nepatrné uklouznutí a neštěstí může být hotovo. Ale pohled shora je tou nejkrásnější odměnou, zvláště když je novoroční. Tak šťastný a veselý Nový rok!