Program Veselého Kopce a Betlému Hlinsko na rok 2011

Program Veselého Kopce a Betlému Hlinsko na rok 2011

Soubor lidových staveb v Hlinsku a jeho těsné blízkosti je velkým lákadlem pro mnohé návštěvníky. A aby bylo vaše setkání se skanzeny ještě bohatší, vydejte se v tyto strany v době konání zajímavých akcí.

Masopust je jednou z nejznámějších zimních zábav. A právě jemu je věnována výstava fotografií členů Fotoklubu Městského kulturního klubu Hlinečan Hlinsko. V době od 22. 1 do 27. 3. si je můžete prohlédnout v Betlému Hlinsko v domku číslo popisné 362.

Tradiční masopustní obchůzka, která je zapsána do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva – UNESCO, se odehraje na Veselém Kopci 19. 2. Mezi desátou a šestnáctou hodinou zde můžete spatřit pravé masopustní veselí v podání vesnické skupiny z Vortové.

23. dubna začínají na Veselém kopci svátky velikonoční výstavou na statku z Mokré Lhoty věnovanou lidové stravě a tradičním způsobům přípravy pokrmů. Pokračovat budou i po dva následující dny a to ukázkou výroby velikonočních předmětů, jejich prodejem a kulturním programem, který proběhne vždy od 10 do 15 hodin.

Velikonoce na Betlémě začnou o něco dříve. Od 12. 4. až do 1. 5. se můžete těšit na výstavu ve všech roubených objektech, přibližující tradiční lidové zvyky. Součástí bude i prodej velikonočních dárečků.

Hrnčířská sobota, která na Veselém Kopci proběhne 21. května, nabídne ukázky výroby, prodej i kulturní program - od 9 do 16 hodin.

17. 5 – 12. 6.  - Betlém Hlinsko - Výstava prací výtvarného oboru ZUŠ Hlinsko v domku číslo popisné 362. A od 1. 7. do 31. 10. se na tomtéž místě budete moci přesvědčit, že nejsladší sen jest klidný spánek. Bude tu totiž probíhat výstava věnovaná spánku – tradiční prostory a nábytek určený ke spaní, prádlo, základní hygiena, ukolébavky, pověry o snech a spaní...

Pokud se vám již začali klížit oči, je nejvyšší čas se opět probrat. Před námi je totiž slavný Veselokopecký jarmark s prodejem a kulturním programem. 16. – 17. 7. od 9 do 16 hodin.      

Tradiční jídla a zvyky, ukázky chovu včel, kulturní program od 10 do 15 hodin – to je Posvícení na Veselém Kopci. 10. 9. 2011.

Září na Betlému Hlinsko patří školám. A ani to letošní nebude výjimkou. Speciální program pro žáky v návaznosti na téma výstavy věnované spánku bude probíhat v týdnu od 19. do 23. 9.

A máme tu 1. říjen a s ním i tradiční Bramborovou sobotu na Veselém kopci. Je to skvělá příležitost k ochutnání více či méně obvyklých bramborových jídel. Kromě toho se tu také dozvíte vše o pěstování, použití i uskladnění brambor. Od 10 do 15 hodin.

Prosinec bude opět ve znamení Vánoc. Na Veselém Kopci se od 3. do 11. 12. chystá výstava ve všech objektech přibližující lidové zvyky, dárky, ozdoby a pečivo. Chybět by neměl ani obligátní kulturní program. Otevřeno bude denně od 9 do 16 hodin. 11. 12. se navíc můžete těšit i Předvánoční jarmark.

A vánoční nálada se nevyhne ani Betlému Hlinsko. Od 13. do 31. 12. zde na návštěvníky bude čekat výstava ve všech roubených objektech. Spatříte tu lidové betlémy a mezi nimi i unikátní mechanický betlém R.Frinty.