Amatéři z Habří proti bukovským Salátům

Amatéři z Habří proti bukovským Salátům

Zima už definitivně spěje ke svému konci, ale některým sportům ještě není odzvoněno. Jedním z nich je hokej, k němuž je vhodná kdejaká zamrzlá plocha. A právě nyní nastal čas pro nejdůležitější zápas sezóny.


Takřka celoročně opuštěný rybník v těsné blízkosti obce Bukov se stal poslední únorovou neděli dějištěm velkého hokejového dramatu. „Většinou hrajem, když si vzpomenem a vzpomenem si tak jednou za rok. Obvykle se snažíme uspořádat zápas v prosinci, ale tentokrát byly bohužel svátky na blátě, takže jsme museli čekat, až nám zamrzne rybník,“ vysvětluje netradiční termín vesnické „extraligy“ obránce, útočník, brankář i kouč v jedné osobě, všem známý pod přezdívkou „Šnek“ z Habří.

Každoročního hokejového klání se pravidelně účastní pouze dva týmy – Saláti z Bukova a Amatéři z Habří. Podle jednoho z hlavních organizátorů a velké opory Bukova Pavla Jaroše je to proto, že pouze Amatéři z Habří jsou pro bukovskou elitu rovnocennými soupeři. „Je to vidět i na letošním skóre, kdy bukováků je deset, nás pět a pořád vedem dva jedna,“ nezapomíná pochválit své družstvo „Šnek“.

Letošní zápas nebyl prvním soubojem mezi Bukovem a Habřím. Poněkud složité, jak se nakonec ukázalo, bylo najít adekvátní hrací plochu. „Nejdříve jsme začali hrát v Habří, tam se nám to zdálo malé. Tak jsme se přestěhovali do Bukova a tady se nám to zase zdá velké. Takže příští rok budeme možná zase hrát někde jinde,“ shodují se lídři obou týmů.

První zápas, který se v roce 2009 odehrával v Habří, byl svým způsobem nezapomenutelný, jak potvrzují i „Šnekova“ slova: „Kromě klasické hry jsme pak absolvovali ještě dovednostní soutěže, jako jsou nájezdy, střelba na branku přes celé hřiště a další. Musím skromně podotknout, že tým z Habří opět vyhrál.“

V Bukově nebyla tentokrát nouze o napínavé situace, radost, zklamání a dokonce ani o zranění, naštěstí jen lehká. Všechno probíhalo přesně tak, jak to má na hokejovém utkání být. Nechybělo ani osvěžující občerstvení, které by asi rozhodčí na oficiálních zápasech tvrdě trestali. Na otázku kdo vlastně občerstvení připravuje, přišla okamžitá odpověď: „Na to máme cateringovou společnost „Bukov – catering“, která má naštěstí sídlo v těsné blízkosti rybníku. Takže občerstvení je dost, nápojů taky, ceny jsou příznivé a inflace na ně nepůsobí.“

A cena pro vítěze? Profesionálové by nad ní nejspíš jenom ohrnuli nos, ale bukovští Saláti stejně jako Amatéři z Habří jsou spokojeni. Vítězové se s poraženými bratrsky podělí o zbytky z cateringu. Nehraje se prostě o nic, největší odměnou je radost ze zápasu a opětovného shledání.