Zima na silnicích pomalu začíná

Zima na silnicích pomalu začíná

Zima je zvláště na Vysočině poměrně krutá a tak by na ni měli být připraveni nejen silničáři, ale především sami motoristé.

 

Už od 1. listopadu je nutné na některých místech používat zimní pneumatiky. Dotčené lokality jsou označeny dopravní značkou „Zimní výbava“. „Z hlediska bezpečnosti jízdy po komunikacích na území kraje Vysočina preferujeme zavedení povinnosti zimního obutí celoplošně. V současné době nový návrh ministerstva dopravy posuzují výbory Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Pokud vše půjde bez problémů, mohla by se situace vyřešit schválením nového zákona platného od 1. ledna 2011,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl.

 

Kraj Vysočina je už nyní na zimní údržbu připraven. V pohotovosti je sto padesát devět sypačů – šedesát jedna chemických, devadesát inertních a osm kombinovaných. Všechny vozy jsou vybaveny GPS. „V loňském roce vyrážela technika k úklidu prvního sněhu do terénu už 15. října. Náklady na údržbu čtyř a půl tisíce kilometrů krajských silnic se v zimní sezóně 2008/2009 vyšplhaly na sto šedesát miliónů korun,“ doplnil Libor Joukl.

 

Od prvního listopadu shromažďuje krajský silničářský dispečink podrobné údaje o celoplošném stavu komunikací. Nejdůležitější je aktuální předpověď počasí, která prozatím žádnou závažnější sněhovou kalamitu nepředpokládá. Počasí na Vysočině je ovšem nevyzpytatelné a jeho stav se nemění pouze ze dne na den, ale z hodiny na hodinu. I proto je nutné nepodceňovat jízdu na zdejších komunikacích, ale raději předejít nežádoucím následkům. Třeba již zmíněným zimním obutím našich čtyřkolových miláčků.