Krátecké štrůdlování už má své vítěze

Krátecké štrůdlování už má své vítěze

Třináct přihlášených mistrů pekařů se utkalo v boji o titul „Krátecký mistr štrůdlař“. Odborná porota měla tentokrát plné pusy práce.

 

Ochutnat všechny vzorky totiž nebylo jen tak, což potvrdila i členka tříčlenné hodnotící komise Ludmila Švastalová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy: „Já se přiznám, že jsem velmi kritický porotce, protože štrůdly nemám ráda a tak je nejím ani nepeču. Podle mého názoru by měl být vítězný štrúdl vláčný, na pohled krásně vypečený, pocukrovaný a měl by mít vyváženou směs jablek, rozinek, skořice a oříšků. Při ochutnávání jsme dokonce v jednom odhalili i lékořici.“

 

Porota ochutnala pouze vzorky a zbytek pekařských výrobků zmizel v žaludcích návštěvníků. I oni dokázali jablečné pochoutky náležitě ocenit. A nejen je. K dispozici jim byly i jablka z Farského sadu v Jimramově a tak mohli všichni svorně porovnávat chutě, barvy i vůně ovoce z ráje.

 

Soutěže se kromě vyhlášených kuchařek účastnili i čtyři muži. Jeden z nich byl pro Ludmilu Švastalovou horkým favoritem na vítěze. Podobný názor zřejmě sdíleli i ostatní členové komise, protože se tento závin na stupně vítězů opravdu dostal. Neskončil sice na místě prvním, ale i třetí místo bylo skvělým vítězstvím.

 

Nejočekávanější okamžik nastal těsně po třinácté hodině, kdy Jaromír Čejka ze Správy CHKO v zastoupení poroty vyhlásil výsledky soutěže o nejchutnější štrůdl. Bronzovým vítězem se stal Pavel Sláma z Kadova, stříbrnou medaili získala Jana Bystřická ze Žďáru nad Sázavou, cenu za ni převzal syn Ondřej. Ani vítězka se předávání cen nezúčastnila osobně. Janu Zabloudilovou, taktéž ze Žďáru nad Sázavou, zastoupil manžel a převzal z rukou Ludmily Švastalové diplom i lákavou věcnou cenu.

 

Kvůli nepřítomnosti vítězky Kráteckého štrůdlování se přítomní nedozvěděli toužebně očekávaný recept na nejlepší závin.  Manžel, který trochu pomáhal, prozradil pouze to, že okrájel a nastrouhal jablka a pak podle návodu míchal na pánvičce strouhanku, která se musela upražit. Podrobnosti o postupu a dalších ingrediencích z něho nikdo nedostal. A tak recept na nejlepší krátecký štrúdl zůstane navždy zahalen tajemstvím.