Silničáři mají pohotovost

Silničáři mají pohotovost

Prodloužený podzim se pomalu chýlí ke konci. Meteorologové hlásí prudké ochlazení a s ním i první sněhové vločky.  

Změnu počasí s sebou přináší Kateřina, která má svátek v příštím týdnu. „Krajská správa a údržba silnic Vysočiny přejde v neděli 21. listopadu v 19 hodin na nepřetržitou službu posádek autosypačů a posádek nakladačů. Zimní pohotovost na pracovištích správy a údržby silnic začala prvním listopadovým dnem a potrvá až do konce března příštího roku,“ uvedla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

 

Kraj už má jasno i v tom, které silnice budou mít při prohrnování a posypu přednost a které naopak budou muset počkat. Samozřejmě, že přednostně budou ošetřeny hlavní tahy. Na Vysočině jsou ale i silnice, které nebudou v zimě udržovány vůbec. Nejvíce jich je na Žďársku – 76,359 km. V okrese Havlíčkův Brod je to 75,693 km a na Třebíčsku 72,935 km.  Mnohem lépe je na tom Pelhřimovsko, ve kterém se v zimě neudržuje pouze 44,928 km silnic. No a nejlépe udržované silnice najdete na Jihlavsku. Neprůjezdných tam bude pouze 23,385 km komunikací.

 

Přestože jsou silničáři na zimu připraveni, řidiči by si při zimní cestě na Vysočinu měli dobře rozmyslet, s jakým vybavením vyjedou a kterou cestou se dají. Mohlo by je potkat nejen velké zdržení, ale možná i nemilé překvapení v podobě dopravní nehody.