Vánoční dárek? Co třeba originální keramika

Vánoční dárek? Co třeba originální keramika

Zastrčený malý krámek s keramikou najdete v Hamrech nad Sázavou velice snadno. Zavedou vás k němu ukazatele, které stojí snad na každé zdejší křižovatce.

 

Hrnčířství Martina Junka tady už ale dlouho nebude. „Bratr tu měl osm let keramickou dílnu, ale protože byl na všechno sám, tak už to bylo tak trochu nad jeho síly. Proto se rozhodl živnost ukončit,“ říká sestra hrnčíře Simona Košťálová.

 

Výrobky Martina Junka jsou jedinečné nejen svou originalitou, ale také ojedinělým vkusem. Přestože není vyučený keramik, dokázal k řemeslu přistoupit s profesionálním citem: „Byl to jeho velký koníček, ale postupem času se z něj stala doslova otročina,“ dodala Simona Košťálová.

 

V malém krámku je ještě k dostání spousta zajímavých věcí. Vázy, svícny, lampy vánoční i olejové, šálky a podšálky, misky, čajové konvice a dokonce i netradiční krmítka pro ptáky vyrobené z keramiky. Poslední prodej se uskuteční 4. prosince od deseti do šestnácti hodin. Přijďte se podívat, určitě si vyberete. Ať už pro své blízké nebo pro vlastní potěšení.