Hlavním tématem setkání ornitologů bude hýl křivčí

Hlavním tématem setkání ornitologů bude hýl křivčí

Na pátek 26. 11. je naplánováno setkání členů a příznivců České společnosti ornitologické. Jedním z nejdůležitějších bodů bude březnový výskyt hýla křivčího na Vysočině.  

Tento poměrně nápadný pěvec z čeledi pěnkavovitých se v České republice objevuje pouze velmi zřídka. „Byl spatřen v březnu v Bohuňově, což je těsně za hranicí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Pokud sem přilétl ze severu, tak se dá předpokládat, že protáhl i Žďárskými vrchy. Je to severský ptačí druh, příbuzný našeho hýla obecného. Do střední Evropy se zatoulá naprosto výjimečně,“ objasňuje raritu výskytu hýla křivčího u nás mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

 

Ornitologové si výskyt tohoto ptačího druhu u nás vysvětlují nedostatkem potravy v jeho domovině. Informaci o příletu hýla křivčího ochranářům poskytl amatérský pozorovatel, který na jejich radu v zápětí zaslal na Českou společnost ornitologickou popis pozorování a fotografii, jež velmi usnadnila identifikaci.

 

Kromě hýla křivčího budou na setkání ornitologů prezentovány i čtyři přečtení odečítacích kroužků. Labuť velká, kavka obecná, čáp černý a kormorán velký – u jedinců vyjmenovaných ptačích druhů se podařilo ochranářům zjistit čísla, které jim byly při odchytu a kroužkování přiděleny. Díky nim a také díky přesným záznamům je možné určit nejen věk pozorovaných ptáků, ale také počátek, průběh a směr jejich cest.

 

To jsou ale pouze dva z plánovaných bodů programu, který bude mnohem bohatší. Na minulém srazu, který se konal v lednu, bylo probráno celkem dvanáct bodů a mimo jiné se tam hovořilo například o ptáku roku 2009 skorci vodním, sovách východního Bítešska, zimování orlů mořských na jižní Moravě nebo o ibisech posvátných u Náměště nad Oslavou.