Tipy na předvánoční sobotu

Adventní víkend nabízí spoustu možností, kterak příjemně a přitom účelně strávit volný čas. Tady je alespoň několik podnětů, za kterými je možné se v předvánoční sobotu, 11. 12., vypravit.  

Bystřice nad Pernštejnem organizuje od 14 do 17 hodin již tradiční Vánoční koledování. V prostorách městského muzea vás jistě potěší pásmo básní, písní, tanců a koled v podání dětí a žáků bystřických škol a souboru lidových tanců z Dolní Rožínky. Chybět nebudou ani řemeslné dílny s ukázkou tradičních řemesel. Pro mlsné jazýčky tu bude připravena skvělá vánoční zabijačka a pro netrpělivé děti, které se už nemohou dočkat vánoc, zase Ježíškova pošta.

 

Ale letos můžete očekávat i něco navíc, konkrétně soutěž O nejlepší bystřickou vánočku. Podmínkou účasti je dodání alespoň jedné soutěžní vánočky minimálně z půl kg mouky. Voňavé vánoční pečivo lze přihlásit ve výstavní síni městského muzea od osmi do jedenácti hodin.

 

Se svou troškou do mlýna přichází i Nový Jimramov. Galerie ve Stodolní Iva Fialy bude pro návštěvníky otevřená od 14 do 20 hodin. Za doprovodu vánočních melodií v podání pěveckého evangelického sboru KRKUS zde proběhne prodejní výstava originálních výrobků. S patchworkem se představí Simona Divilová – Zobačová, dřevořezby nabídne Věra Zobačová, obrazy zase Rudolf Němec. Můžete tu zakoupit i linority Miloše Slámy nebo výrobky ze železa Josefa Tulise. S drátěnými produkty sem přijede Jiří Hubáček a s grafikou Tereza Cikrytová.

 

Vánoční trhy se tuto sobotu budou konat v Počátkách a ve Světlé nad Sázavou. Mateřské centrum Kopretina v Radešínské Svratce zase sází na zručnost a originalitu. Adventní tvůrčí dílny pro rodiče s dětmi nabízí mezi devátou a osmnáctou hodinou ruční výrobu vánočních svící z parafínu, smaltovaných šperků, šperků z fima, obrázků ubrouskovou technikou a ozdob z organzy. A kdo by nechtěl ani nakupovat, ani tvořit, ten se může přijet podívat do Galerie Sněžné. Od patnácté hodiny tady totiž bude probíhat Výstava zvonečků a slaměných ozdob.