Žďárskem na kole, autem i pěšky

Žďárskem na kole, autem i pěšky

Město Žďár nad Sázavou se už nyní pečlivě připravuje na letošní letní turistickou sezónu. Jednou z jeho aktivit je i vydání zbrusu nových propagačních materiálů, které nasměrují návštěvníky k velmi zajímavým cílům.

Pěšky, autem i na kole se tak turisté mohou vydat za plastikami malíře a sochaře Michala Olšiaka. Čeká je mamut u Hamrů, hroši u Škrdlovic, obří želva v Obyčtově, rak v Račíně a další a další obří a nepřehlédnutelné sochy, které místům svého zrodu vtiskly velmi osobitou podobu.

Monumentálních plastik z betonu a pískovce lze nalézt v okolí Žďáru celkem deset, a pokud se návštěvníkům snad nepodaří je všechny objet či obejít a přesto by si je rádi zařadili do své turistické sbírky, pak stačí zakoupit si soubor pohlednic, který vydalo město Žďár nad Sázavou. Kromě jejich vyobrazení a udání místa, kde je lze nalézt, tu nechybí ani GPS souřadnice.

 

Další nabídkou, se kterou město přichází, je nová cyklistická mapa Žďárska a přilehlého okolí. Podle senátorky a starostky Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinové byla tato mapa už nutností, protože původní materiály pro cyklisty už byly zastaralé. „Mapa zahrnuje jen bezprostřední okolí, tak je poměrně malá a cyklista ji pohodlně strčí do kapsy,“ informuje Dagmar Zvěřinová.

Mapa zaznamenává určité úseky šesti základních cyklotras – Pražskou (36km), Českomoravskou (23km), Posázavskou (47km), Znojmo – Jeseník (41km), Mlynářskou (38,5km) a Santiniho (64km). A nezapomíná ani na tipy na výlety v okolních lokalitách.

Financování turistických pomůcek má město dokonale zajištěné. Tržba za loni prodané propagační materiály, která činila bez mála osmdesát čtyři tisíce korun, bude totiž opět použita do téže oblasti. „Finance byly převedeny do fondu na pořízení dalších propagačních materiálů na letošní rok,“ potvrzuje druhý místostarosta Žďáru nad Sázavou Ladislav Bárta.    

 „Cena cyklomapy bude deset korun a pohlednice soch Michala Olšiaka vyjdou na čtyřicet pět korun. Map jsme vydali sedm tisíc čtyři sta kusů a tisíc pět set sad pohlednic,“ informuje Ladislav Bárta a dodává: „S těmito materiály jsme se už prezentovali na nedávno skončeném veletrhu cestovního ruchu v Brně. O mapy byl velký zájem hlavně z toho důvodu, že byl na ně použit kvalitnější papír, kterému by neměl ublížit ani déšť.“

Obě zmíněné novinky budou k dostání na žďárských informačních centrech, v budově městského úřadu, v knihkupectví u vlakového nádraží a na recepci hotelu Tálský mlýn. „Kdyby měl zájem prodávat tyto materiály i někdo další, můžeme se s ním domluvit,“ nabízí podnikatelským subjektům v oblasti cestovního ruchu senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.